Tragikus hirtelenséggel elhunyt a sztártenor

Tragikus hirtelenséggel, életének ötvenhetedik évében elhunyt az egyik legnagyobb olasz (és nemzetközi) tenor csillag.

Hirdetés

Marcello Giordani olasz operaénekes, két szép gyermek édesapja, férj, apa, és nemzetközileg rajongott sztártenor szicíliai otthonában még elköltötte utolsó ebédjét, majd rosszul lett, és az életét már a mentők sem tudták megmenteni, elhagyta a földi világot.

Tizenkilenc évesen még egy bankban dolgozott, ám úgy döntött, kilép, és énekelni tanul. Mindezt olyan sikerrel, hogy őt érte az a megtiszteltetés, hogy az egész világon ő lehetett az első olasz tenor, aki a New York-i Metropolitan színpadán eredeti nyelven adta elő Csajkovszkij Anyeginjében Lenszkij szerepét.

Hirdetés

Ezt követően még több százszor lépett fel a Metropolitan színpadán a hosszú évek során, de az USA és a világ más vezetői operaházai is sokat foglalkoztatták őt (pl. milánói Scala, a londoni Covent Garden, a Zürichi Operaház, a Bécsi Állami Opera, a Párizsi Opera, a barcelonai Teatro del Liceu, a berlini Deutsche Oper)

Hazánkban is több ízben köszönthettük Marcello Giordanit, legelőször 31 évvel ezelőtt, amikor szegeden, Don Carlos szerepében hallhattuk őt. Az elmúlt évtizedben pedig további öt alkalommal hallgathattuk csodálatos hangját a magyar színpadokon.

Érdekesség, hogy amikor Marcello Giordani az ezerkilencszázkilencvenes évek közepén a hangjával kapcsolatos problémákkal küzdött, nem adta fel, és Solti György nemzetközi hírű karmester nagy segítséget nyújtott számára abban, hogy a karrierjét újraépítse.

Ezzel a két csodálatos felvétellel emlékezünk rá, érdemes meghallgatni szinte már természetfeletti hangján:

Nyugodjon békében!

Forrás: MTI

Hirdetés