10 tünet, ami D-vitamin hiányra figyelmeztethet:

Az utóbbi években egyre nyilvánvalóbb lett, mennyire fontos, hogy szervezetünk D-vitamin szintje megfelelő legyen. Immunrendszerünk, idegrendszerünk, valamint izom- és vázrendszerünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen ez a vitamin.

Hirdetés

Tudnunk kell, hogy elsősorban a napsugárzás hatására beinduló folyamat következményeként termelődik D-vitamin a szervezetünkben, másodsorban viszont élelmiszerekből is magunkhoz vesszük.

De lássuk melyek azok a hiánytünetek, amelyekből tudhatjuk, hogy szervezetünknek több D-vitaminra van szüksége? Természetesen ezen tünetek közül egyik vagy másik más problémára is utalhat, de maradjunk most csak azoknál a tüneteknél, amelyek együtt járhatnak a D-vitamin hiánnyal.

Hirdetés

1.) Állandó megfázások
Az őszi-téli szezonban felbukkanó meghűléses jellegű megbetegedések fokozottan sújthatják azokat, akiknek az immunrendszere legyengül. Ennek egyik oka a D-vitamin hiánya lehet.

2.) Levertség, állandó kínzó fáradtság
A D-vitamin hiányban szenvedő emberek sokszor fáradtnak és levertnek érzik magukat, hiába alszanak akármennyit.

3.) Depresszió
Egy kutatócsoport közel 4000 depressziós személy bevonásával végzett vizsgálat alapján arra a következtetésre jutott, hogy a D-vitamin hiány és a depresszió összefügg, a depressziós résztvevők közel egyötödénél volt megfigyelhető ennek a létfontosságú vitaminnak a hiánya.

Hirdetés

4.) Szív-érrendszeri betegségek
A D-vitamin védi a szív-és érendszer egészégét, ebből pedig az is következik, hogy a nem megfelelő D-vitamin szint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növelheti.

Hirdetés

5.) Problémák a sebek gyógyulásával
Mivel a D-vitamin megfelelő mennyisége támogatja a sebgyógyulást, így ha a sebek nem, vagy nem megfelelően gyógyulnak, annak hátterében álló okok közül egy lehet ennek a vitaminnak a hiánya.

6.) Izomfájdalmak

Izomfájdalom is felléphet azoknál, akiknek alacsony a D-vitamin szintjük, több tanulmány szerint. Azokban az esetekben, ahol a hiány okozta az izomfájdalmat, a D-vitamin szint helyreállítása után a fájdalom megszűnt.

7.) Fokozott izzadás, elsősorban éjszaka
Azokra, akiknek a D-vitamin szintje alacsony, jellemző az éjszakai izzadás, mivel a mirigyek érzékenyek a D-vitamin bevitelére.

Hirdetés

8.) Hajhullás, fénytelen haj
Alacsony D-vitamin szint esetén megfigyelhető lehet a hajhullás.

9.) Csontfájdalom
A D-vitamin támogatja a csontok egészségét: a kálcium és a foszfor megfelelő felszívódásához és ahhoz is szükséges, hogy ezek az anyagok beépüljenek a csontokba. A hát- és csontfájdalom egyik oka lehet, hogy ebben a folyamatban következik be zavar, pl. a D-vitamin hiánya miatt.

10.) Autoimmun betegségek
Egyesek szerint egyes autoimmun betegségek megelőzésében szerepet kaphat a D-vitamin megfelelő szintje, támogatja az immunrendszer működését.

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Hirdetés