30, 60 vagy 90 fok? Mosási kisokos: így kéne helyesen mosnunk!

Biztosan te is jártál már úgy, hogy a mosásban összement a kedvenc ruhadarabod. Persze a ruhákat címkével látják el, amelyen feltüntetik, hogy hogyan és hány fokon érdemes azt mosni, éppen azért, hogy az ilyen eseteket elkerüljük. Sok esetben azonban a címkét vagy kivágjuk, vagy pedig kiszakad. Az ilyen esetekre szól az alábbi rövid kis útmutató!

Mely ruhákat mosunk 30 °-on?

Ha párszor felvettünk már egy ruhadarabot, és nem kifejezetten koszos, elég neki a 30 °. Így ide tartoznak például az ingek és a blúzok. Szintén ide sorolhatjuk a műszálas ruhákat, a sötétítőket, más függönyöket, valamint a kötött ruhafélét.

Ezzel szemben a selyemruhákat sose mossuk mosógépben, azok tisztításához amúgy is elegendő a kézi mosás.

Hirdetés

60 °-on mossuk

Hirdetés

A pamut ruhákat, melegítőket, az ágyneműt, törölközőt, a zoknit és a fehérneműt, továbbá azokat a ruhákat, amelyek különösen összepiszkolódtak. Az ilyen különösen piszkos ruhadarabokat érdemes előbb beáztatni, aztán 60 °-on kimosni. A farmerek mosásához is megfelelő a 60 °.

Mit mosunk 90 °-on?

Csak olyan ruhákat, amelynek a címkéje ezt megengedi. A kifejezettem súlyos szennyeződések esetében (pl. olajszennyeződés, fűfolt, rozsdafolt) a munkásruhát szintén moshatjuk ezen a hőfokon. A foltos, piszkos pamut ágyneműket, illetve a konyharuhát is betehetjük a 90 °-os mosásba.

Hasznos volt? Akkor ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is kipróbálhassák!

Hirdetés