A kettővel felettem lakó szomszédnak így lett 10 orchideája egyetlen tőből! Alig várom, hogy én is utánozzam a módszerét:

Az Orchidea kétségtelenül gyönyörű növény, és megfelelően gondozva lakásunk, házunk éke lehet. Bár kétségtelenül van néhány egyszerű szabály, amelyet be kell tartani, azonban ezek ismeretében nem jelent gondot a tartása és a gondozása.

Az alábbi cikkben röviden az Orchidea szaporításáról fogunk írni. Az Orchideát sarjról (hajtásról) tudjuk szaporítani, amely az anyanövényen fejlődhet ki: vagy a szárán vagy pedig a tövén.

Amennyiben a hajtás a száron fejlődött ki, meg kell várni, hogy a sarj olyan méretűre nőjön meg, hogy az már átültethető legyen, és önállóan képes legyen élni. Ezt nagyjából úgy lehet lemérni, hogy a sarj már 5 levéllel és nagyjából 7 cm-es léggyökérrel rendelkezik. Jobb biztosra menni, várjuk meg ezeket, hogy ne tegyünk kárt a növényben.

Hirdetés!

Az első lépés a hajtás levágása a növényről, amelyhez használjuk láng felett fertőtlenített éles vágó eszközt. Pontosan, és óvatosan vágjunk, a fertőtlenítés pedig azért fontos, hogy ne fertőzzük meg a növényt. Ahogy levágtuk, a keletkezett “sebet” faszén porral kezeljük.

Ezután átlátszó cserépbe ültetjük a sarjat, így szemmel kísérhetjük a fejlődését. Egyesek lukakat is ütnek a cserép oldalában, hogy szellőzhessen a növény.

Hirdetés!

A földje: Az Orchideát Orchidea táptalajba kell ültetni, nem sima virágföldbe, az ilyen táptalaj pedig kapható a virágüzletekben.

Szúrjunk bele egy hurkapálcát az Orchidea mellé, és ahhoz csipesszel vagy szalaggal rögzítsük a növény szárát, mégpedig stabilan.

Ezt követően 10-14 napon keresztül nem locsoljuk meg a növényt, de olyan módon takarjuk le nejlonnal, vagy műanyaggal, hogy a táptalaj párája ne tudjon elpárologni. A kezdeti időszak után az Orchidea talaját már spriccelhetjük Spré Flakonnal, a levelét pedig csak később javasolt spriccelni.

A tőnél kifejlődött hajtások esetében az eljárás hasonló, azonban ezekről a sarjakról azt kell tudni, hogy mivel ezek leválasztása a gyökerek felforgatásával járhat, sose válasszuk le a sarjat olyankor, amikor virágzik az Orchideánk.

Leválasztáskor a teljes növényt kiszedjük a földjéből (meg kell várnunk, hogy a föld kiszáradjon, nedves földből sose emeljük ki). A  sarj levágásától kezdve viszont ugyanaz az eljárás, amit a fentiekben is leírtunk.

Hasznos volt? Akkor ne felejtsd el megosztani, hogy másokhoz is eljusson!

Hirdetés!