A szomszédom trükkje: Így teleltesd a muskátlid, és tavasszal ismét gyönyörű virágba borul!

Ha már teleltetés – ahány fajtája van a muskátlinak, mindegyiket másképpen kell teleltetni. Íme pár közkedvelt típus teleltetése:

Tiroli muskátli (futó muskátli)

Öreg tövek teleltetése: Vigyük a ládát fagymentes világos helyre, és télen mérsékelten öntözzük. Ha eljön a tavasz, vágjuk vissza erősen, tápoldatozzuk, öntözzük jó alaposan, és várjuk, hogy fejlődjön.

Hirdetés!

Teleltetés dugványként: szeptemberben készítsünk hajtásdugványt, amely sokkal kisebb helyen elfér a télen, mindössze egy műanyag pohárra és tíz-tizenöt fokos hőmérsékletre van szükségük, de arra itt is figyelni kell, hogy a földjük ne száradjon ki. Ha nem akarjuk, hogy megtelepedjen rajtuk a gomba, bordóilé fél százalékos oldatával permetezzük időről időre.

Ha eljön a tavasz, kerüljenek a legszebb gyökeres palánták virágládába. Ültessük ki nyugodtan azt is, ami határesetnek látszik, mert jó eséllyel meg fog erősödni!

Hirdetés!
Hirdetés!
 

Normál álló muskátli

Ennek a muskátlifajtának az esetében a legegyszerűbb a pincében átteleltetni az öreg töveket.

A fagyok jövetelét megelőzően felhagyok a muskátli locsolásával, és várok, míg a földje kiszárad (nem kell porosra száradnia). Ekkor kiveszem a növényt a földből, és lerázom ról a termőtalajt (persze nyugotan maradjon aztért rajta valamennyi).

Metszeni nem kell, maximum ha egy része betegnek tűnik. A tövek egyesével menjenek újságpapírba, amire írjuk rá alkoholos filccel a színét.A pincében fektesd deszkákra a töveket, amelyek egész télen a sötétben várják majd a tavaszt.

Kifejezetten tilos locsolni! Ha már itt a tavasz, és nem fagy többé, az életre keltésük a fent leírtak szerint történjen.

Borostyánlevelű (félfutó) muskátli

A legnehezebb teleltetni, mivel az öreg töveket ehhez ládában kell hagyni, és itt a dugványos megoldás sem olyan hatékony, mint a futó muskátlinál, mivel nehezebben eresztenek gyökeret a dugványok.

A teleléshez fényre van szüksége, és olyan hőmérsékletre, ami 0 Celsius fok felett marad. Teleltetés előtt kell az alapos visszavágás, de azért maradjon lombozata télre.

Tél folyamán földje ne legyen túl nedves, de ügyeljünk arra, hogy soha ne száradjon ki. Más igénye nincs. Ha már itt a tavasz, és nem fagy többé, az életre keltésük a fent leírtak szerint történjen.

Hirdetés!

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Hirdetés!