A szürkehályog korai jelei, amelyekre érdemes odafigyelni

A szürkehályog az első számú olyan oknak számít, amely komoly látásproblémát okoz, és elsősorban az idősebb korosztályt érinti.

A szürkehályog tulajdonságai közé tartozik, hogy az idő múltával folyamatosan romlik, ezért is fontos, hogy felismerjük, és lelassíthassuk a kialakulását.

Sokan azt tapasztalják, hogy a hályog egy ködös képződményként látszik a szemükön, és így a fény nem tud átjutni a lencsén, vagyis rosszabbul látnak. A szürkehályogra figyelmeztető esetleges tünetek az alábbiak:

Hirdetés

Homályos látás

Elmosódott foltok jelennek meg a látótérben, amelyek először kisebbek, ám ahogy az idő telik, ez rosszabbodik, és már a napi tevékenységekben is zavaró.

Éjszakai látási nehézség

Sokaknál eleinte nappali fényben nem érezhető a különbség, éjszakánként azonban egyre rosszabb a látás, mivel a szürkehályog különböző barnás illetve sárgás elszíneződéseket is okozhat, melyek rontják a látványt.

Hirdetés

Fokozott érzékenység a fényre

Sokan erősen hunyorognak fény hatására, vagy ösztönösen becsukják a szemüket, egyesek a villanásoktól fejfájást kapnak. Ilyenkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni!

Fényudvar, ragyogás megjelenése

A szemlencse egyre inkább keményedik, és egyre ködösebb. Sokan fény udvart és ragyogást tapasztalnak a látóterükben. A módosult fényhatást az okozza, hogy a szürkehályogon átjutó fény megtörik, illetve szóródik.

Ez leginkább rossz fényviszonyok között tapasztalható.

Mivel a szürkehályog korai jeleit sok esetben nem könnyű felismerni, idősebb korban érdemes rendszeresen elmenni szemvizsgálatra, mert a szakember ideje korán kimutatja a problémát, amikor a beteg esetleg még nem is tud róla!

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Fentiek információs célt szolgálnak, nem minősülnek orvosi javaslatnak! Diagnózist kizárólag orvos állíthat fel! Betegség esetén fordulj orvoshoz, az orvosi kezelést semmilyen más eljárás nem helyettesítheti! Jó egészséget kívánunk! 

Hirdetés