A vesekő 8 figyelmeztető előjele – ne vedd félvállról!

A vesekő nem más, mint olyan kicsapódás, amely ásványi anyagokból és -sókból keletkezik a vesében. Általában olyankor kell vele számolni, ha a vizelet nagyon koncentrált lesz, mert így tud kikristályosodni.

A különböző méretű kövek a húgyutakban elakadást, fertőzést okozhatnak, és ráadásul igen nagy fájdalmakat. Sokszor természetes úton távoznak, míg más esetben műtéttel kell azokat eltávolítani.

Akinek már volt ilyen problémája, tudja, hogy mennyire megkeserítheti a mindennapokat! Az alábbiakban olyan tüneteket szedtünk össze, amelyek idejekorán, figyelmeztetnek a vesekő jelenlétére:

Hirdetés

1.) Gyakori vagy csökkent vizelési inger

A gyakori inger oka lehet, hogy a kövek a húgyvezeték alsó felében ingerlik a hámot. Ha megvan az inger, de csupán pár csepp távozik a húgycsőből, az elzáródásra utalhat. Itt se késlekedjünk, keressük fel az orvost!

2.) Fájdalmas vizelés

A vesekő égő vagy szúró vizelési fájdalmat is okozhat. Ez a fertőzésekkel is összetéveszthető.

3.) Zavaros, kellemetlen szagú vagy véres vizelet

A vizelet szagát az okozza, hogy túl sűrű, mivel kevés a bevitt folyadék. A másik ok, hogy fertőzés áll fenn. Ha viszont a vesekő miatt véres (ami rózsaszínre, pirosra vagy akár barnára is színezheti azt), késedelem nélkül keressünk fel orvost!

Hirdetés

4.) Derékfájdalom

Rendkívül erős, és szétsugárzó fájdalom, amely sokaknál még a szülésnél is erősebb.

5.) Hányinger, hányás

Ez a tünet természetesen sok mindent jelenthet, de ha a fenti tünetek mellett tapasztalod, akkor erősíti a vesekő valószínűségét.

6.) Hidegrázás, láz

Ez az esetleges gyulladás következménye lehet, amelyet a vesekő okoz. Szintén a fenti tünetek mellett keltheti a vesekő gyanúját.

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Fentiek információs célt szolgálnak, nem minősülnek orvosi javaslatnak! Diagnózist kizárólag orvos állíthat fel! Betegség esetén fordulj orvoshoz, az orvosi kezelést semmilyen más eljárás nem helyettesítheti! Jó egészséget kívánunk! 

Hirdetés