Csak tévhit? Tényleg veszélyes a mikrohullámú sütő?

Minden, amit tudnod kell a mikrohullámú sütőről

Hirdetés

Először is ismerjük meg ennek az igen népszerű konyhai gépnek a működési elvét. A mikrohullámú sütő a mikrohullámoknak nevezett elektromágneses hullámok segítségével melegíti az ételt. Ezek a hullámok közvetlenül az ételek molekuláira hatnak, gyorsan és hatékonyan melegítve fel őket. Íme, hogyan működik részletesen:

Mikrohullámok generálása: a mikrohullámú sütő egy „magnetron” nevű alkatrész segítségével hozza létre a mikrohullámokat. A magnetron elektromágneses hullámokat bocsát ki, amikor elektromos áram halad át rajta.

Hirdetés

Mikrohullámok az ételben: a magnetron által generált mikrohullámok belépnek a sütő belső terébe, ahol az ételt tartalmazó edénybe kerülnek. Ezek a hullámok körülbelül 2,45 gigahertzes frekvencián rezegnek, ami ideális a víz, a zsír és a cukor molekulák rezonálásához.

Molekuláris rezgés: a mikrohullámok kölcsönhatásba lépnek az étel molekuláival, különösen a vízzel. Ez rezgésre készteti a molekulákat, ami hőt termel. Ez a folyamat hasonló ahhoz, amikor a kezünket gyorsan dörzsöljük egymáshoz melegedés céljából.

Hirdetés

Egyenletes melegítés: a mikrohullámok behatolnak az ételbe, lehetővé téve, hogy az belülről is melegedjen, nem csak a külső rétegekben. Ez azonban nem mindig egyenletes, amiért gyakran szükséges az ételt forgatni vagy keverni a főzés során. Részben ezt a célt szolgálja gép forgó tányéra.

Fém és mikrohullámok: a mikrohullámú sütőben nem szabad fémet használni, mivel a fém visszaveri a mikrohullámokat, ami károsíthatja a sütőt és tüzet okozhat. Az arannyal bevont tányérok is tudnak nagyon komoly tűzijátékot okozni a sütő belsejében.

Hirdetés

Biztonsági jellemzők: a mikrohullámú sütők úgy vannak tervezve, hogy a mikrohullámok ne szivároghassanak ki. Amikor az ajtó nyitva van, a mikrohullám generálás automatikusan leáll.

Összefoglalva, a mikrohullámú sütők gyorsan és hatékonyan képesek melegíteni az ételt a mikrohullámok segítségével, amelyek rezgésre késztetik az ételben lévő molekulákat, így termelve hőt.

Hirdetés

Tényleg veszélyes a mikrohullámú sütő?

A mikrohullámú sütők használata általában biztonságos, ha megfelelően használják őket, és megfelelően karbantartják. A mikrohullámú sütők körüli aggodalmak gyakran körülbelül az elektromágneses sugárzás emberre gyakorolt hatására, a táplálék tápanyagtartalmának csökkenésére, vagy a biztonsági kockázatokra vonatkoznak. Itt van néhány tény és tipp a biztonságos használathoz:

 • Elektromágneses sugárzás: a mikrohullámú sütők elektromágneses hullámokat használnak az étel melegítéséhez. Ezek a hullámok nem rendelkeznek elegendő energiával ahhoz, hogy ionizálóak legyenek (ellentétben például a röntgensugárzással), így nem okoznak rákot vagy más egészségügyi problémákat. A mikrohullámú sütők úgy vannak tervezve, hogy a sugárzás ne szivárogjon ki.
 • Tápanyagvesztés: minden főzési módszer, beleértve a hagyományos sütést és főzést is, valamelyest csökkenti az élelmiszerek tápanyagtartalmát. A mikrohullámú sütők azonban gyakran kevesebb tápanyagvesztést okoznak, mint más főzési módszerek, mivel rövidebb ideig és alacsonyabb hőmérsékleten történik a főzés.
 • Biztonsági kockázatok:
 • Ne használj fémtárgyakat a mikrohullámú sütőben, mivel azok tüzet vagy robbanást okozhatnak.
 • Használj mikrohullámra tervezett, mikrózható edényeket, hogy elkerüld a vegyi anyagok szivárgását az ételekbe.
 • Óvakodj a túlmelegedéstől és az ebből adódó égési sérülésektől, különösen amikor folyadékokat melegítesz.
 • Karbantartás: rendszeresen ellenőrizd és tisztítsd meg a mikrohullámú sütőt, hogy megakadályozd az ételmaradékok felhalmozódását és az ebből fakadó károsodást.

Van egészségügyi kockázata, ha mikrohullámú sütőben melegítem az ételt?

A mikrohullámú sütőben történő ételmelegítés általában biztonságosnak tekinthető, és nincs közvetlen egészségügyi kockázata, amennyiben helyesen használják a készüléket. Azonban néhány szempontot érdemes figyelembe venni a biztonságos használat érdekében:

 • Mikrohullámra biztonságos edények használata: használj olyan edényeket, amelyek kifejezetten mikrohullámú sütőbe valók. Kerüld a műanyag edényeket, különösen a BPA-t vagy más potenciálisan káros vegyi anyagokat tartalmazókat, mivel ezek felmelegedéskor kioldódhatnak az élelmiszerbe.
 • Egyenletes melegítés: a mikrohullámú sütők nem mindig melegítik egyenletesen az ételt, ami bizonyos esetekben élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthet. Fontos az ételt megfelelően átkeverni és ellenőrizni a hőmérsékletét a melegítés után. Figyelj arra is, hogy a forgó tányér ne akadozzon és egyenletesen forogjon a sütő belsejében.
 • Tápanyagtartalom: bár minden főzési módszer hatással van az élelmiszerek tápanyagtartalmára, a mikrohullámú sütő általában kevésbé csökkenti a tápanyagok mennyiségét, mint a hosszabb ideig tartó főzési módszerek, mivel rövidebb ideig történik a hőkezelés.
 • Mikrohullámú sugárzás: a mikrohullámú sütők úgy vannak kialakítva, hogy a sugárzás ne szivárogjon ki. Normál használat mellett a sugárzásnak nincs káros hatása az emberi egészségre.

Összefoglalva, a mikrohullámú sütők általában biztonságosan használhatók, ha betartják a gyártó utasításait és a fenti biztonsági tippeket. Mint minden konyhai kisgép esetében, a mikróknál is fontos a helyes használat és a rendszeres karbantartás.

Hirdetés

Milyen mikrohullámú sütőt vegyek?

Mikrohullámú sütő vásárlásakor több fontos tényezőt is figyelembe kell venni, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb modellt. Az alábbiakban felsorolunk néhány szempontot, amelyek segítenek a döntésben:

 1. Méret és kapacitás: egyszerűen mérd meg, mennyi hely áll rendelkezésre a konyhádban a mikrohullámú sütő számára. A készülékek különböző méretekben kaphatók, a belső kapacitás általában 17 litertől 32 literig terjed.
 2. Teljesítmény: a mikrohullámú sütők teljesítménye wattban (W) van megadva. Nagyobb teljesítményű készülékek gyorsabban és egyenletesebben melegítenek, a teljesítmény általában 700 W és 1500 W között mozog.
 3. Funkciók és programok: néhány mikrohullámú sütő speciális főzési programokkal rendelkezik, mint például pizzafunkció, leolvasztás, grill, párolás vagy akár konvekciós sütés. Döntsd el, mely funkciókra van szükséged.
 4. Kezelőfelület: válassz olyan modellt, amely könnyen kezelhető. Néhány mikrohullámú sütő forgókapcsolóval, míg mások érintőképernyővel vagy digitális gombokkal rendelkeznek.
 5. Anyag és tisztítás: a rozsdamentes acél belső felületek könnyebben tisztíthatók és tartósabbak, de lehetnek drágábbak. Ellenőrizd, hogy a belső rész sima felületű-e, mivel a recézett vagy barázdált felületek nehezebben tisztíthatók.
 6. Márka és ár: népszerű márkák, mint a Panasonic, LG, Samsung, és Bosch gyakran megbízhatóak, de lehetnek drágábbak. Mérlegeld az ár és a minőség közötti egyensúlyt.
 7. Garancia és szervizelhetőség: nézd meg, mennyi a garancia időtartama, és hogy könnyen elérhető-e a szerviz a modellhez.
 8. Dizájn: Válaszd ki azt a stílust és színt, amely illeszkedik a konyhád többi berendezéséhez.

A legfontosabb, hogy válassz egy olyan mikrohullámú sütőt, amely megfelel a szükségleteidnek és illeszkedik a konyhád stílusához. A különböző funkciók és méretek mellett a költségvetés is fontos szempont a vásárlás során.

Hirdetés