Emiatt van sokaknak csomó a csuklójuk közelében:

Sajnos manapság egyre több ember figyel fel a csuklójuknál megjelenő csomóra. Amennyiben Téged is érint a jelenség, bizonyára érdekel, hogy mi okozhatja a csomót.

A csomó az esetek többségében egy ganglion nevű folyadékkal telt zsákocska. Bár a csukló közelében a leggyakoribb, de lényegében a kézen bárhol kialakulhat, sőt egyes esetekben akár a boka tájékán is.

Oka: rendszeres túlerőltetés illetve sérülés okozhatja elsősorban.

Hirdetés!

Egyértelmű diagnózist természetesen csak az orvos adhat. Amennyiben viszont ténylegesen ganglionról van szó, érdemes tudni róla, hogy bár nem különösebben veszélyes elváltozás, de akadályozhatja az ízület mozgását, ezért (és persze esztétikai okokból) érdemes vele foglalkozni.

Hirdetés!

Hirdetés!

Sokszor nem okoz panaszt, más esetben az ízület mozgásának akadályozásával egyidejűleg az ideget nyomva akár fájdalmat, zsibbadást is okozhat.

Amennyiben az orvos gangliont diagnosztizál, ám az kisebb, és nem jár együtt tünetekkel, előfordulhat, hogy azt mondja, csupán várjunk, hogy elmúljon, és egy idő múlva menjünk vissza ellenőrzésre. Súlyosabb esetben az orvos rugalmas pólya viselését rendelheti. Amennyiben a probléma nem oldódik meg, és a ganglion nem húzódik vissza magától, akár műtét is szükségessé válhat.

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid, ismerőseid is elolvashassák!

Fentiek információs célt szolgálnak, nem minősülnek orvosi javaslatnak! Betegség esetén fordulj orvoshoz! Jó egészséget kívánunk!

Hirdetés!