Egy végzetes betegség, ami már egyre fiatalabb korban alakul ki. Van pár tünet, amit nem lehet félvállról venni:

Sajnos az utóbbi évtizedekben egyre inkább jellemző, hogy egyre fiatalabbaknál is kialakul ez a súlyos betegség, ami világszerte milliók halált okozza minden évben.

Ennek nyilván köze van a széleskörű dohányzáshoz, légszennyezéshez, és a világszerte egyre rosszabb minőségű életfeltételekhez is. A modern kornak mindez kellemetlen velejárója.

Mik tehát azok a tünetek, amelyekből idejekorán következtetni lehet arra, hogy akár tüdőrák is fennállhat valaki szervezetében? (Természetesen ezek megjelenése nem feltétlenül jelenti azt, hogy tüdőrákkal van dolgunk, a diagnózis felállítása az orvos feladata. Azonban ha hasonló tüneteket észlelünk magunkon, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, nem játék):

Hirdetés

Egyik vezető tünet a mellkasi fájdalom, amit akármi is okozzon, mindenképpen veszélyes problémákra hívja fel a figyelmet. A tüdőrák egyik jellemző tünete is a mellkasi fájdalom, amely köhögés, erősebb légzés esetén felerősödik. Ha a fájdalom kisugárzik a hátba, vállakba, ne habozzunk minél előbb felkeresni egy orvost.

Mindenképp riasztó tünet a látszólag ok nélküli fogyás: a hirtelen fogyás, amelynek nincsen semmilyen igazolható oka, így például nem kezdtél el sokkal többet mozogni, vagy nem étkezel gyökeresen másképp, semmi jóra nem enged következtetni. Akárhogy is, ilyen esetben habozás nélkül menjünk el orvoshoz.

Az elhúzódó száraz köhögés: ha nem szűnik a száraz köhögés, és hosszú heteken át, vagy akár hónapokon át fennáll, bizony sajnos ez is egy lehet a tünetek közül, amelyek akár tüdőrákra vagy más súlyos megbetegedésre (pl. COPD) engednek következtetni.

Bár az immunrendszer legyengülését nemcsak tüdőrák vagy más rákos megbetegedés okozhatja, de mindenképpen intő jel, ha állandóan krónikus betegségekkel küzdesz, a tüdőgyulladás, vagy bármilyen fertőzéses megbetegedések visszatérőn kínoz. Ez is azt jelzi, hogy az immunrendszered le van gyengülve, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnod!

Hasznosnak találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani, hogy barátaid, ismerőseid is tudjanak róla!

Az alábbiak nem minősülnek orvosi javaslatnak, amennyiben tüneteket észlelsz magadon, fordulj orvoshoz. Jó egészséget kívánunk!

Hirdetés