Élesztős oldattal locsold a paradicsomot és az uborkát! Hogy miért? Egész nyáron hálás leszel ezért a módszerért!

Akinek zöldséges kertje van, jól tudja, hogy mennyi gondoskodást igényel, hogy szép és jelentős mennyiségű termést hozzanak a növényeink!

Az egyik legnagyobb kihívást a kártevők távoltartása, a fertőzések megelőzése, valamint a növényeink egészségének megőrzése jelenti. A legegyszerűbb, ám nem a legolcsóbb, és mindenképpen nem a legegészségesebb megoldás, hogyha vegyszerekkel lépünk fel a kártevők és a betegségek ellen.

Azonban ebben a cikkben most egy olyan trükköt, házi praktikát ajánlunk, amely olcsóbban, sokkal egészségesebben képes hatékonyan megelőzni a növények gombás betegségeit!

Hirdetés

Nincs más teendőd, mint a reggeli órákban 38 °C-osra melegíteni 3 l vizet. Ezután 10 evőkanál cukrot és 10 gramm szárított élesztőt oldunk fel ebben a vízben.

Számítsunk arra, hogy az élesztő feloldása után jelentősen megnő majd a folyadék térfogata, és az edényt is ennek megfelelően válasszuk ki a művelethez.

Ezt követően 10 órán keresztül hagyjuk hatni a felmelegített vízbe öntött élesztőt, néha azonban megkavargathatjuk.

Ezután jön a lényeg:

Hirdetés

Ha az elmondottak szerint reggel kezdtünk hozzá a művelethez, este, amikor már elkezd lehűlni a levegő, mindenképpen naplemente után, munkához is láthatunk, és az élesztős oldatunkkal meg is locsolhatjuk a növényeinket.

Ezt az alábbiak szerint érdemes csinálni:

Fogunk egy vödröt, abba öntünk 7 l vizet, hozzáadjuk a korábban készített élesztős oldalunkat, és az uborka, valamint a paradicsom tövek öntözésére fordítjuk.

Ugyanakkor más növények és zöldségek permetezésére olyanolyan hasznos, ezek is meghálálják!

A paradicsom és a legtöbb zöldség esetében nagyjából 15 naponta érdemes ismételni ezt az élesztős vízzel végzett öntözést, uborkánál kicsit gyakrabban, tizenkét naponta.

Tovább segíthetjük a műveletünk hatásfokát, ha az élesztős locsolást megelőzően végzünk egy alapos, tiszta vizes öntözést is a növényeken.

Hirdetés

Na de miért is csináljuk mindezt? Milyen hatásokkal bír az élesztős lé?

Nemcsak támogatja a levelek és a termés fejlődését, de igen hatékonyan küszöböli ki a gombásodást.

Az élesztőgombák ugyanis nem engedik megtelepedni a káros gombákat.

Az öntözés után csupán három-négy napot kell várnunk, és szemmel is láthatóak lesznek az első változások: lehet látni, hogy a levelek élénkebb színűek, jobban fejlődnek, majd pedig sokkal szebb, nagyobb, és ízletesebb termésben lesz részünk!

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is kipróbálhassák!

 

Hirdetés