ESTI NASSOLÁS: a táplálkozási szakemberek megjelölték azt az 5 élelmiszert, amit lelkiismeretfurdalás nélkül fogyaszthatunk akár éjjel is! SŐT: ezeket JAVASOLT is enni!

A legtöbb táplálkozási rendszer és diéta egyik alapja, hogy este hat után már általában nem szabad enni. Nagyon nehéz azonban ezt megállni, és egyes szakemberek szerint a szigorú diétának sok esetben nincs is igazi értelme, mivel nagyon nehéz betartani, és az akaraterőből egy idő után kifogyunk.

Hirdetés

Szerintük ehelyett inkább érdemes megváltoztatni azt, hogy mit eszünk este hat után, amennyiben nehezünkre esik megállni, hogy egyáltalán együnk bármit is. Vannak olyan élelmiszerek, amelyeknek este hat utáni fogyasztása nem, vagy csak alig jelent veszélyt vonalainkra, viszont rendkívül egészségesek, így egészségünkre gyakorolt általános hatása miatt fogyasztásuk inkább előnyös, mint hátrányos még ebben a napszakban is. Ráadásul segítik a  minőségi alvást, ami pedig végső soron fogyasztó hatással bír. Ezek az élelmiszerek az alábbiak:

1.) Étcsokoládé. Az olyan étcsokoládé, amelynek nagyon magas a kakaótartalma, és gyakorlatilag nem tartalmaz cukrot, ebben az időszakban is bátran fogyasztható, ráadásul a koleszterinszintünket is normalizálhatja. Ne keverjük össze azonban a tejcsokoládéval, amely rendkívül sok cukrot tartalmaz. A legrosszabbak azok a tejcsokoládék, amelyek még hozzáadott olajos magvat is tartalmaznak, így például a mogyorós tejcsokoládék.

Hirdetés

2.) A leves a következő étel a listánkon, mivel a meleg folyadék nyugtatja a gyomrot, illetve az egész szervezetet. Ne fogyasszunk azonban hüvelyesekből készült levest, mert ezek fogyasztása a viszonylag nehezebb emészthetőség miatt nyugtalan alváshoz vezethet.

3.) A mandula: egy kissé meglepett minket, úgy ezen a listán találjuk a mandulát, amely az olajos magvak közé tartozik, így fajlagosan viszonylag magas a kalóriatartalma. Azonban egy kutatás során bebizonyosodott, hogy a mandula mértékkel történő fogyasztásnak nem következménye a súlygyarapodás, egyrészt azért, mert egy marék mandulában még nincs olyan sok kalória, amely visszaütne ránk, másrészt pedig hatékonyan csillapítja az éhséget. Hozzátesszük: ennél nagyobb mennyiség elfogyasztása már csak a mandula ára miatt is meglehetősen nehezünkre esne…

4.) A tökmag:

Hirdetés

Hirdetés

Nagyon sokan fogyasztanak az esti órákban úgynevezett rágcsákat, mint a chips, vagy a pattogatott kukorica, amelyek azonban nincsenek jó hatással az emberi testre. Ezek helyett sokkal egészségesebb választás a tökmag, amelynek magnézium tartalma az alvás minőségét is jelentősen javítja.

5.) A rizs szintén segít abban, hogy alvásunk minősége javuljon, és az álmatlanság kockázatát a kutatások szerint közel a felére csökkenti. Segít abban, hogy több melatonin termelődjön, amely egy olyan hormon, ami javítja az alvás minőségét.

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Hirdetés