Ezt is megértük… A nikotinról kiderült, hogy egy sor súlyos problémán segíthet! A 8. igencsak meglepő!

Bár maga a dohányzás természetesen káros az egészségre, a tudomány érdekes eredményekkel szolgál, melyek szerint maga a nikotin enyhítheti, vagy csökkentheti az alábbi betegségek kialakulásának kockázatát:

1.       Depresszió

Egy 15 évvel ezelőtt készült tanulmány arra jutott, hogy a nikotin megemeli az agy bizonyos területein felszabaduló szerotonin és dopamin szintjét, ezzel enyhíti a depresszió tüneteit.

Hirdetés

2.       Alzheimer-kór

Egy kísérletben kimutatták, hogy a nikotin javította a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők életkörülményeit és lassította a kór lefolyását.

3.      Krónikus emésztőrendszer gyulladás

A nikotinnak gyulladás gátló hatást tulajdonítanak, így a dohányosok körében ritkább ez a betegség.

4.       Ízületi gyulladás

Egy tizenegyezer ausztrál férfi bevonásával folytatott vizsgálatban kimutatták, hogy a dohányosok ötvenegy százalékkal kisebb valószínűséggel estek át ízületi gyulladás miatt térd vagy csípő műtéten. A tanulmány szerzői azzal magyarázták az eredményeket, hogy a nikotin serkenti a sejtek aktivitását az ízületekben.

Hirdetés

5.       Memória javítása

Valószínűleg a dopamin szintre gyakorolt hatásának köszönhető, hogy erősíti az azzal kapcsolatos memóriát, hogy mit kell megtennünk, amit elterveztünk.

6.       Skizofrénia

A súlyos mentális betegség tüneteit enyhítheti a nikotin. A tudósok arra jutottak, hogy mivel a nikotin megemeli a dopamin szintjét az emberi agyban, erősíti a koncentrációt, javítja hangulatot, és a kommunikációt .

Hirdetés

7.       Parkinson kór

Egy közel 300 ezer veterán katonán végzett tanulmány évtizedeken át követte ezeknek az embereknek az egészségi állapotát. A dohányosok átlagosan hamarabb elhunytak, viszont meglepő módon a nem dohányzóknál háromszoros eséllyel alakult ki Parkinson kór.

8.       Elhízás

Egereknél számottevő étvágycsökkenést, és mintegy húsz százalékos testzsír csökkenést mértek a nikotin hatására egy kísérletben. Tudjuk, hogy embereknél is rendelkezik hasonló hatással ez az anyag.

Ettől persze a dohányzás nem lesz egészséges, de ma ma már az e-cigiknek hála dohányzás nélkül is hozzájuthatunk a nikotinhoz.

Neked mi a véleményed?

Fentiek információs célt szolgálnak, nem minősülnek orvosi javaslatnak! Diagnózist kizárólag orvos állíthat fel! Betegség esetén fordulj orvoshoz, az orvosi kezelést semmilyen más eljárás nem helyettesítheti! Jó egészséget kívánunk!

Hirdetés