Ezt teszi az emberi testtel a rendszeres délutáni szundítás

Bár az alvásszakértők az alvászavarokkal küzdő embereknek nem javasolják a délutáni szundítást (mivel ennek hatására egy rendszertelenebb alvásrend alakul ki), mindazok számára, akiknek nincsen alvászavaruk, és tudnak egy rendszert tartani a délutáni szundítás és az éjszakai alvás idejében, rendkívül hasznos lehet, ha délután is lepihennek egy órácskára.

Hirdetés

Íme az előnyök:

1.) Kávé helyett: Nő az éberséged

Hatása a koffeinéhez hasonló: növeli az éberséget, azzal, hogy felfrissíti a testedet és a lelkedet. És mindenzt mellékhatások nélkül…

Hirdetés

2.) Javul a hangulatod

A nyugodt, relaxált hangulat „boldogsághormonja” a szerotonin. Ennek termeléséhez megfelelő mennyiségű alvás szükséges, illetve az minden esetben termelődik, amikor a szervezeted pihen. Ha a nap közepén újabb adagot termel belőle a tested, mert szundítasz egy órácskát, sokkal kiegyensúlyozottabb délutánnak és estének nézel elébe.

3.) Jót tesz a kognitív agyi befogadóképességednek

Az új információk befogására és hasznosítására vonatkozó agyi funkciók sokkal jobban működnek a délutáni szunyókálás hatására, hiszen az agyad felfrissül, nem kell alvás nélkül végigdolgoznia az egész napot.

4.) Emelkedik a kreativitásod

Az agyad sokkal frissebb, így sokkal több alternatív megoldási módozat kidolgozására képes, ha problémamegoldásra kerül a sor. Leonardo Da Vinci, a híres  polihisztor nagy híve volt a délutáni szundításnak.

Hirdetés

5.) Erősödnek az érzékszerveid

Egy nagyon érdekes kutatás eredményei azt támasztják alá, hogy a hallás, látás és szaglás a nappali szunyókálás hatására hosszú távon kifejezetten felerősödik. Az éjszakai alvásnak nincs hasonló hatása.

 

Hirdetés