Figyelem! Ezeket az ételeket sose melegítsd újra, akár mérgezés lehet belőle!

Ha valamely ételből nagyobb adagot készítünk, természetesen nem dobjuk ki azt, ami megmarad. Még második, vagy akár harmadik alkalommal is eszünk belőle. Ez rendben is van, de érdemes tudnunk, hogy melyek azok az ételek, amelyekben újramelegítés hatására káros anyagok termelődnek, vagy pedig elveszítik tápértéküket.

Hirdetés

Előbbiek akár mérgezést is okozhatnak, utóbbiak egyszerűen csak nem olyan egészségesek az újramelegítés után, mint hinnénk róluk.

A zeller, a spenót, a sárgarépa és a cékla nitrátokat tartalmaz, amelyek a felmelegítéssel nitritekké alakulnak. Éppen ezért, ha olyan ételt melegítünk újra, amely ilyen zöldségeket tartalmaz, a zöldségeket távolítsuk el felmelegítés előtt. A nitrátok ugyanis károsíthatják az egészségünket, hosszú távon rákkeltő hatással vannak a testre.

Hirdetés

Szintén mérgező anyagok garmadája szabadul fel, hogyha a főtt vagy sült tojást újramelegítjük.

A burgonya újramelegítése esetében lecsökken az abban található hasznos tápanyagok száma, és az újramelegített burogonya fogyasztása puffasztó hatással bírhat.

Hirdetés

Hirdetés

A gombát vagy fogyasszuk el, miután elkészítettük, vagy később hidegen fogyasszuk! Ha ugyanis újra melegítve fogyasztjuk, az emésztő -, valamint a szív- és érrendszert károsító mérgek juthatnak a szervezetünkbe.

A csirke újramelegítésével szintén érdemes vigyázni: emésztési problémát okozhat, mert megváltozik a húsban lévő fehérjék szerkezete. Újramelegítés helyett vagy fogyasszuk hidegen, vagy ha már mindenképp szeretnénk melegen enni, alacsony hőmérsékleten, hosszabb idő alatt melegítsük fel.

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Hirdetés