Figyelem! Ezért hízunk hasra! Nem a zsíros ételek miatt!

A hasra való hízás súlyos esztétikai és egészségügyi probléma, és sokak életét keseríti meg. De mi okozza ezeket a zsírpárnákat, és hogyan tudjuk őket eltüntetni?

Egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány meglepő eredményre jutott: egy bizonyos fajta élelmiszer okozza a hasi elhízást, ám nem a zsíros ételek! De vajon akkor a szénhidrát? A szesz? A tudósok válasza ennél is érdekesebb!

Mégpedig az élelmiszerek adalékanyaga okozzák a hasi elhízást! És ezek közül is melyik adalékanyag a legkárosabb?

Hirdetés

A tanulmány arra jutott, hogy a SÓ! Kiemelték, hogy egy felnőttnek naponta maximum hat gramm konyhasóra van szüksége, ám a legtöbb ember ennél sokkal többet fogyaszt el. A felmérés szerint a nők mintegy 6,33 g-ot fogyasztanak naponta, a férfiak viszont már közel 9 g-ot.

Ezek után talán nem is meglepő, hogy a hasi elhízás általában a férfiakat sújtja…

Kutatási eredmények szerint minden egyes feleslegesen bevitt gramm sóval az elhízás kockázata 26 %-kal nő.

Hirdetés

De mi okozza mindezt? A só beavatkozik az anyagcsere folyamatba, megváltoztatja a zsír szerkezetét, és a zsíranyagcserét magát is! Így a zsír képtelen kiürülni, és felrakódik a hastájékon.

Éppen ezért érdemes a sóbevitelt az ajánlott mennyiség körül tartani. Természetesen sóra van szüksége az emberi szervezetre, így az elégtelen só bevitel is egészségtelen, viszont vannak olyan élelmiszerek, amelyek fogyasztását érdemes kerülni: az úgynevezett rágcsák és csipszek minden 100 gramja 1,6 gram sót tartalmaz, szaláminál ez még sokkal több, 3,1 gramm 100 grammonként. Egy fagyasztott, szalámis pizza esetében már 5,2 g-ot, a vajas keksz esetében pedig másfél grammot mértek.

Ha tehát hasból szeretnék fogyni, vagy el akarjuk kerülni a hasa hízást, érdemes tudatosan szabályoznunk a sóbevitelünket!

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Hirdetés