Gyönyörű rózsalugast akarok már jövőre. Így szaporítom a rózsát most ősszel:

A rózsa szaporításának legmegfelelőbb megoldás a dugványozás, amelyre pedig az ősz az ideális időszak. Ennek az az oka, hogy ekkor érik el a hajtások erejük és rugalmasságuk csúcsát.

Olyan szárat válasszunk, amelynek kérge barnás, és magas szár pedig sötétzöld. Értelemszerűen figyeljünk arra, hogy a dugvány ne legyen hibás, így például penészes vagy gombás, száradt, beteg, vagy olyan, amely növekedésben van, illetve zöld leveles.

Nagyjából öt 4 mm-es átmérőjű hajtást érdemes választanunk, amelyen legalább négy rügy található. Nézzük meg, hogy hol van az utolsó rügy, és a fölött 3 cm-rel hagyjuk meg a levágáskor. A másik vágást pedig az alsó rügy alatt hajtsuk végre, kissé ferdén, mert a földbe fogjuk tenni.

Hirdetés!

Az alsó leveleket attól függően hagyjuk meg, vagy távolítsuk el, hogy mikor ültetjük el. Októberi ültetéskor hagyjuk meg az alsó leveleket. Innentől kezdve egyszerű dolgunk van, mert csupán ásnunk kell egy 30 cm mély gödröt.

Hirdetés!

Hirdetés!

Töltsük fel 2/3-ig fűnyesedékkel, a maradék 10 cm mélységben pedig komposzttal.  Majd ebbe ültessük bele a dugványunkat. Jövőre már gyönyörű rózsáink lesznek!

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is kipróbálhassák!

Hirdetés!