Ha 0-ás vércsoportod van, ezt a 8 dolgot kell tudnod

A nullás vércsoport az univerzális donor.

A vércsoport meghatározásának alapja, hogy milyen antigének vannak jelen a vérünkben. Egy osztrák orvos, Karl Landsteiner dolgozta ki a vér típusok négy csoportját még a múlt század elején.

A nullás vércsoportba tartozó emberek kizárólag nullás vért kaphatnak, a nulla negatív vércsoport pedig még ennél is kevésbé szerencsés: kizárólag csak a nulla negatív típusút kaphatja.

Hirdetés

Ami azonban határozott jó hír a 0-s vércsoportú emberek számára, hogy kutatások szerint a nullás vércsoporttal bíró emberek között alacsonyabb a szívbetegségek és a kognitív zavarok előfordulásának valószínűsége.

A nullás vércsoportú embereknél ugyanakkor gyakrabban alakul ki gyomorfekély, és hajlamosabbak az olyan fertőzésekre, mint a tuberkulózis.

Hirdetés

Egyes kultúrában a vércsoportokhoz jellemvonásokat is kapcsolnak: a nullás vércsoportú embereket barátságosnak, kellemesnek, harmonikus személyiségnek írják le, akik elsősorban az A-s vércsoportúakkal jönnek ki jól.

A nullás vércsoport az univerzális donor, a 0- vércsoportú emberek bárkinek adhatnak vért.

A vércsoport diétában a nullás vércsoporttal rendelkezők számára fehérjében valamint zöldségekben gazdag étrendet javasolnak. Fogyasszunk viszont kevesebb gabonát, hüvelyest, valamint tejterméket.

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Hirdetés