Ha gyakran ropogtatod az ujjaidat, mindenképp tudnod kell erről:

Sokan, elsősorban férfiak előszeretettel ropogtatják az ujjaikat. Ez azonban nem csak egy idegesítő hang, amely az őrületbe kergethet másokat, de már évtizedek óta folyik a vita arról, hogy vajon ártalmas-e az egészségre, vagy pedig teljesen veszélytelen.

De hogyan is keletkezik a hang? Az ízületi tok egy nitrogénből, szén-dioxidból és oxigén álló gázt tartalmaz, amely nyomás, mozgás hatására pattogó hangot ad.

Szerencsére a ropogtatás után ki kell várni, hogy a gáz újratermelődjön, így legalább 20 percig garantált a ropogtatásmentes csend.

Hirdetés

Ez eddig oké. Azonban egy bogaras tudós, Dr. Donald Unger kimaxolta a témát: valamiért nem talált magának jobb elfoglaltságot, mint ezzel kapcsolatban évtizedeken át kísérletezni saját magán.

Bal kezén pattogtatott, a jobb kezén viszont nem (csoda kreatív volt!). Kiváló kísérletének eredményeit pedig publikálni sem volt rest, és ebből korszakalkotó dolog derül ki: mégpedig az, hogy nincs semmi különbség. Mindkét keze ugyanolyan egészségi állapotban van, a bal kéznek nem ártott a ropogtatás. Nem kapott ízületi gyulladást, és más nyavalyát sem.. Más kísérletek szintén ezt támasztották alá.

Ennek ellenére az ujjropogtatás illetlen szokás, és ha egy mód van rá, hagyjunk fel vele 🙂

Hirdetés