Ha neked is ilyen a fülcimpád, nagyon rossz híreink vannak, készülj fel!

A fülcimpánk árulkodhat ereink egészségéről.

A cimpán látható, ferde vagy majdnem függőleges, bemélyedő, a hallójárattól a fülcimpa alsó része felé induló vonal a rossz keringés, vagy akár az érszűkület egyik tünete is lehet – írja az EgészségKalauz.

A 70-es évek első felében figyelték meg először ezt az összefüggést, és később több tanulmányban is foglalkoztak vele, így jó pár szakember egyetért abban, hogy a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az érszűkület kockázatának kimutatása egyszerűbb lehetne, ha az emberek fülcimpáját rendszeresen ellenőriznék. Bár tudják, hogy fennáll ez az összefüggés, az okát egyelőre nem sikerült kimutatniuk.

Hirdetés

Egyértelmű, hogy milyen veszélyes az érszűkület, mivel az oxigénben és tápanyagban dús vért az erek szállítják el a sejtekhez, így amennyiben azok működése nem hatékony, az nem megfelelő szervi működéshez vagy sejtkárosodáshoz vezethet.

Hirdetés

Az érszűkület kialakulásának oka, hogy az erek elveszítik rugalmasságukat, valamint plakkok gyűlhetnek fel az erek falán. Ez gátolja a keringést, legrosszabb esetben pedig a vér áramlását elzárhatja. Ennek rendkívül súlyos, akár végzetes következményei lehetnek.

Az érszűkület kialakulásának kockázatát növelik egyes betegségek, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség, olyan szokások, mint a dohányzás, valamint olyan állapotok, mint a magasabb életkor, a magasabb koleszterin szint, vagy pedig a túlsúly!

Tünetei sokfélék lehetnek, attól függően, hogy mely artériát érinti. Gyakori tünete lehet a mellkasi fájdalom, a szorító vagy erősen nyomó érzés a szegycsont környékén. Ez sokszor fizikai megterhelés vagy érzelmi megrázkódtatás, stressz után jelentkezik, és pihenés után enyhül.Sokaknál légszomj vagy köhögés, krákogás jelentkezik.

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Fentiek információs célt szolgálnak, nem minősülnek orvosi javaslatnak! Diagnózist kizárólag orvos állíthat fel! Betegség esetén fordulj orvoshoz, az orvosi kezelést semmilyen más eljárás nem helyettesítheti! Jó egészséget kívánunk!

Hirdetés