Kevesen tudják: Remek immunerősítő, enyhíti a gyomorpanaszokat és a gyulladást, oldja a görcsöt és még sok minden mást is tehet értünk…

A birsalma az egyik legrégebbi és legegyészségesebb gyümölcs az emberiség történelmében, manapság azonban mégis viszonylag kevesen fogyasztják.

Ősz végén érik be, de megfelelő tárolás mellett tavaszig is eláll. elsősorban a hűtőszekrényben, vagy hűvös és száraz helyen érdemes tárolni. Igen jelentős mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint csersavat és almasavat. A vitaminok közül A vitaminban, B1, B2, C, E, valamint P-vitaminban igazán gazdag.

Ezenkívül huszonhét különböző ásványi anyag is megtalálható benne, így többek között vas, réz, kálcium, kálium, valamint foszfor. Egyedülálló P-vitamin tartalma jó hatással van az erekre.

Hirdetés!

A régi idők bölcs öregjei betegségek megelőzésére széles körben alkalmazták ezt a gyümölcsöt. Ezen kívül görcsoldóként, valamint számos más probléma ellenszereként alkalmazták.

Magas pektin tartalmának köszönhetően enyhítheti a bélgyulladás tüneteit, valamint szabályozza a vércukor és a koleszterin szintjét. Remek ellenszer székrekedés ellen. Enyhíti a gyomorpanaszokat, valamint a puffadást.

Hirdetés!

Remek görcsoldó, segít méregteleníteni, és erősíti az immunrendszert. A népi gyógyászatban a birsalma magját köhögés csillapításra használták. Krémjét pedig aranyér ellen vetették be.

Ezen kívül  e csodás gyümölcsöt a múltban reumás panaszokra, fagyásra, valamint égési sérülésekre is alkalmazták. Bőrnyugtató, frissítő hatással rendelkezik, így az arcbőr kezelésére is használták.

Tudnunk kell azonban, hogy egyes esetekben nem javasolt a birsalma fogyasztásra: így például vékony- és vastagbél gyulladás, valamint gyomorfekély esetén akár bélelzáródást is okozhat, így ilyen esetben semmiképpen se fogyasszuk. Kerülendő továbbá a fogyasztása mellhártyagyulladás esetén is.

Elsősorban nyersen fogyasszuk, mert akkor a legegészségesebb, de rengeteg módon elkészíthetjük.

Nézd meg, a Gasztroangyalban hogyan készítik a híres Noszvaji birsalmasajtot!

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Fentiek információs célt szolgálnak, nem minősülnek orvosi javaslatnak! Betegség esetén fordulj orvoshoz! Jó egészséget kívánunk!

Hirdetés!