Miért ugatnak a kutyák egyesekre, másokhoz pedig teljesen barátságosak?

Azt tudjuk, hogy a kutyák különbözően reagálnak az egyes emberekre. Egyesekkel nagyon barátságosak, míg másokkal visszafogottabbak, sőt egyes kutyák akár meg is ugathatják a különben jó szándékú ismeretlent.

Hirdetés

De min is múlik mindez?

1. Az ismeretlen szorongást vált ki

Hirdetés

Elsősorban a rosszul vagy kevéssé szocializált kutyáknál válthat ki erős szorongást, ha olyan emberrel találkoznak, akinek a szaga és a megjelenése nagyon eltér az általuk megszokottól.

De a jól nevelt, barátságos, emberhez szokott kutyusok között sem számít ritka jelenségnek, hogy a különös mozgású, számukra szokatlan testalkatú ismeretleneket megugatják.

Hirdetés

2. Egyes kiegészítők, tulajdonságok

Egyes kutyák a mély, mások a magas hangú embereket viselik nehezen. Vannak olyanok, akik a különösen magas embereket érzik ijesztőnek, de megzavarhatja őket a maszk, a kalap, a napszemüveg vagy az arcszőrzet, mert ezektől nem látják rendesen az ember arcát.

Más kutyák érzékenyek a szokatlan testbeszédre, a mély szemkontaktusra. Szintén provokálhatják a négylábúakat az intenzív szagok, mint a cigaretta, egy parfüm, vagy más kozmetikum.

Hirdetés

3. Ingerek, amik rossz emlékeket hívnak elő

Hirdetés

Az adott kutya konkrét, korábbi élményeit idézheti fel egy szag, egy hang vagy egy látvány. Különösen gyakori ez traumatizált, bántalmazott kutyusoknál.

4. Védő ösztön, féltékenység

Egyes fajtákban másoknál erősebb az az ösztön, hogy bármilyen, vélt, vagy valós fenyegetéstől megvédjék a gazdájukat. Így sokszor minden támadó szándékot nélkülöző mozdulatokat is fenyegetően élhetnek meg. Az is előfordulhat, hogy a kutya féltékeny lesz, mert barátságosak vagyunk a gazdájával.

5. Megérzik a természetünket

Hihetetlen érzékkel vannak megáldva négylábú barátaink, és szinte a vesénkbe látnak. A kutyákat elsősorban két dolog teszi idegessé egy ember jelenlétében: ha megérzik rajta, hogy fél, vagy az, ha megbízhatatlannak érzik őt.

Hirdetés

Megoldás:

A kutyát kicsi korától kezdjük el minél többféle helyzettel, emberrel, más kutyával megismertetni. Így jobban szocializálódik, és sokkal kevesebb olyan helyzet lehet, amelyet tévesen él meg fenyegetésként.

Neked mi a véleményed?

Hirdetés