Pukizás: 7 meglepő és egészséges előnye van a pukizásnak

Egyes természetes jelenségek ma már sértik a modern társadalom szemérmességét, azonban ezek legtöbbje továbbra is természetes marad, és egyesek (így pl. a pukizás) visszatartása akár egészségtelen is lehet.

A testünk feldolgozza az ételt, és a bomlási folyamat során keletkező gázoknak valahogyan távozniuk kell: ennek természetes útja a szellentés – írja Tony Rehagen a WedMD oldalon.

Van pár olyan előny, amiért érdemes megengednünk a testünknek, hogy szellentés útján szabaduljon a meg az így képződő gázoktól:

Hirdetés

1. Csökkenti a felfúvódást

A felfúvódást részben az emésztési folyamat során keletkező gázok okozzák.  Ezek kiengedése megkönnyebbülést és a felfúvódottság érzésének csökkenését okozza.

2. Jót tesz a beleknek

A Woman’s Health írása szerint egészségtelen lehet rendszeresen és hosszabb időre visszatartani a szellentést, mivel természetes folyamat a gázok távozása. Az emésztési problémák kialakulásához, súlyosbodásához vezethet, ha ez nem tud megvalósulni.

Hirdetés

3. A szervezet jelzése

A szellentéssel a testünk üzen. Akár komolyabb egészségügyi problémát is jelezhet (pl. laktóz intolerancia, legrosszabb esetben béldaganat). Ha nagyon rossz a szaga, nagyon sokat kell pukizni valakinek, vagy közben nagyon fáj a hasa, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

4. Egészséges lehet a kiengedett gáz

Ez elsőre hihetetlenül hangozhat, de a kiengedett kén-szulfid (amely nagyobb mennyiségben mérgező gáz) kisebb mennyiségben tönkreteheti a káros sejteket és a szívinfarktus kockázatát is csökkentheti.

5. Visszajelzésként segít a változatos étkezés kialakításában

A szellentés elárulja, milyen tápanyagok hiányoznak a napi táplálkozásukból. Az egyes élelmiszerek különböző gáz típust termelnek.

Hirdetés

Ennek megfelelően ha valaki gyakran szellent, több rostot kéne fogyasztania. Túl nagy mennyiségű vörös hús fogyasztása esetén pedig igen kellemetlen szagú gázt kapunk – számol be a Woman’s Health.

6. Boldoggá tesz

Érdekes adat, ami kiderül a felmérésekből: a boldog emberek többet szellentenek. Nem tudjuk, hogy pontosan hogyan állhat meg az összefüggés, de a tény az tény!

Az egyes ételek másként hatnak emésztésükre. A karfiol, a kelbimbó és a a káposzta példának okáért hozzájárul a hatékonyabb és egészségesebb emésztés és bélflóra fenntartásához.

7. Idegnyugtató hatású

Óriási megkönnyebbülést jelent kiengedni a gázt, főleg, ha visszatartottunk. Enélkül nyugtalanná válhatunk, ami hozzáadódik az egyéb stresszorokhoz.

ÖSSZEFOGLALVA: Szellenteni tehát természetes és egyben egészséges!

Neked mi a véleményed?

Hirdetés