Sajnos kevesen veszik komolyan: Ez a vérrög 10 korai figyelmeztető jele!

Mint a legtöbb egészségügyi problémának, amelyek elhanyagolva komoly veszélyt jelentenek, a vérrög kialakulásának is vannak korai jelei. Természetesen önmagunkat nem tudjuk megbízhatóan diagnosztizálni, de ha a szervezetünk aggasztó jeleket mutat, a legjobb dolog, amit tehetünk, hogy megelőzés céljából orvoshoz fordulunk.

Mik lehetnek tehát azokkal korai figyelmeztető jelek, amelyek potenciálisan akár vérrög kialakulására is utalhatnak?

1.) Ilyen előjel a lábdagadás, lábfájás, ha más tünetekkel együtt jelentkezik. A bedagadt vérerek is okozhatják ezeket, ezért ha naponta jelentkezik nálad a lábfájás, akkor légy óvatos, mindenképpen érdemes megelőznöd a súlyosabb érelmeszesedés jelentkezését.

Hirdetés

2.) Ha forróságot és égést érzel a végtagjaidban, főleg ha bőrviszketéssel társul: az erek eldugulásának folyamata is okozhatja ezt a problémát.

3.) Ugyanígy sok esetben a lélegzetvétel szaggatottá és kapkodóvá válik. Amennyiben egy elszabadult vérrög a tüdőbe ér, mellkasi fájdalom jelentkezhet. Általában éles, szúró fájdalomra kell gondolni. Akár az egész szervezete elnehezülésének érzésével társulhat. Ilyen esetben késedelem nélkül orvoshoz kell fordulni.

Hirdetés

4.) Látszólagos ok nélküli fáradságot és kimerültséget érezhetsz, amelyet szintén okozhat eltömődésre hajlamos ér: a szervezet igyekszik elhárítani a problémát, erre pedig plusz energiát használ fel. Ilyenkor mélyvénás trombózis is bekövetkezhet, ez sem játék!

5.) A váratlan köhögés szintén a tüdőbe jutott vérrög jelenlétére utalhat, amely irritációt okoz. Különösen akkor, ha a köpet véres, nem tűr halasztást, hogy orvoshoz fordulj!

6-10.) A lábfejben jelentkező fájdalom, görcsök, illetve mozgás közbeni fájdalom (pl. a köhögés, nevetés vagy tüsszentés alatt a hátban, tüdőben érzett fájdalom) is utalhat vérrög-képződésre. A potenciális előjelek közé tartozhat még a hevesebb szívverés, valamint a felállás, felülés esetén jelentkező szédülés.

Természetesen a fentebbi tünetek más problémát is jelezhetnek, de amennyiben azok együttesen, vagy külön-külön, de riasztó formában jelentkeznek, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Fentiek információs célt szolgálnak, nem minősülnek orvosi javaslatnak! Diagnózist kizárólag orvos állíthat fel! Betegség esetén fordulj orvoshoz! Jó egészséget kívánunk!

Hirdetés