Villámolvasás, az új tanulási módszer – tényleg működik?

A zseniális Woody Allentől származik a fenti idézet. Ő persze mindig és mindenből viccet csinált – a felvetés azonban jogos: van-e értelme a villámolvasás tanulásának vagy csak a pénzünket akarják megint elnyerni? Lantos Mihályt, az egyik legismertebb és legelismertebb magyar villámolvasás-oktatót, egyetemi tanárt kérdeztük. Az interjú meglehetősen rövid lett, de lesz még folytatása…

Lantos M.: Mindenek előtt tisztázzuk: a villámolvasás nem gyorsolvasás. Ez egy olyan tanulási módszer, amivel sokkal könnyebben juthatsz át a vizsgákon, jobb lehet az érettségid, kevesebb erőbefektetéssel tudsz nagyobb sikereket elérni. Gyorsabban jutunk el a könyv végéig, és Woody Allen szellemes mondatával ellentétben sokkal mélyebb megértésre teszünk szert. Hogyan lehetséges mindez? Valóban rövidebb idő alatt többet tudunk megjegyezni (megtanulni) egy könyvből? Igen, határozottan igen!   “Az elménk sokkal csodálatosabb szerkezet, mint azt el tudnánk képzelni”

TudnodKell: És ha húsz perc alatt elolvasom a Háború és békét mennyi marad meg ebből? Van ennek értelme a rekorddöntögetésen kívül?

Lantos M.: Pont ellenkezőleg. Gyorsabban – nyilván nem húsz perc alatt, de sokszoros sebességgel – mélyebb tudásra tehetünk szert, mint a hagyományos olvasás során. A módszer ugyanis szakít a hagyományos olvasási modellel, legalábbis abban az értelemben, hogy az olvasás iránya nem az első betűtől az utolsóig tart. Az elménk sokkal csodálatosabb szerkezet, mint azt el tudnánk képzelni. Gondoljunk csak bele: agyunk életünk minden egyes mozzanatát megjegyzi, és elraktározza a tudatalattinkban – és ebből a képességből mennyit használunk ki? Megtanítalak,, hogy magát a könyvet, annak minden egyes oldalát a tudatalattinkba helyezzük, mintegy mentálisan lefotózva. Ez után már „csak” annyi a dolgunk, hogy előcsalogassuk az ismereteket onnan.

TudnodKell:  Ez jól hangzik, kicsit túl jól is…

Lantos M.: Pedig nem kell hozzá egyetemi tanárnak lenni… Sőt, az igazat megvallva én is ennek a technikának köszönhetem, hogy 33 évesen “megjött az eszem” a tanuláshoz. Azért kezdtem el tanítani, mert nekem is rengeteget segített. Amennyire furcsán hangzik, annyira egyszerű is, olyan, mint a kerékpározás. Mindenki képes rá, s ha egyszer ráérzel, menni fog önállóan, és sohasem felejted el!

lantos

Koncentrálj arra, ami fontos, ne töltsd az idődet felesleges információk bogarászásával

TudnodKell: Mi a “módszer”?

Lantos M.: A villámolvasás segít abban, hogy a könyvnek, vagy bármely írásnak azokat a lényeges pontjait találjuk meg, amelyre szükségünk van. A hagyományos olvasással mindez rengeteg időbe, és energiába telik, hiszen el kell indulnunk az elejétől, és addig kell haladnunk előre, amíg meg nem találjuk a lényeget, miközben tömjük a fejünket a feleslegesebbnél feleslegesebb adatokkal.

TudnodKell: Miért nem tanítják ezt az iskolákban?

Lantos M.: Sok mindent nem tanítanak az iskolákban, ami meg tudná könnyíteni az életünket… Az iskolarendszerünk a poroszos, magolós modellre épül. Ezzel szemben ha össze akarnánk hasonlítani a hagyományos olvasást, akkor azt kell mondanom, hogy a hagyományos olvasás egy lineáris, tehát lépésről lépésre történő megértési szisztéma, a Villámolvasás viszont nem is olvasás, hanem egy hatékony tartalom-feldolgozási stratégiai játék.

TudnodKell: Kinek és miben tud segíteni ez a módszer?

Lantos M.: Elsősorban olyanok szoktak jönni, akiknek sokat kell olvasnia és szeretné lerövidíteni a megértéshez szükséges időt. Például egyetemisták, érettségire készülők. Az a két nap, amit erre rászánnak egy gyorsan és nagyon sokszorosan megtérülő befektetés, ráadásul jó hangulatban. Sokan a gyerekeiket íratják be ajándékként.

TudnodKell: Honnan tudhatjuk, hogy működik is? Lantos M.: Erre nem tudok más bizonyítékot (az eddigi rengeteg pozitív visszajelzésen túl), mint ha valaki eljön a kurzusomra, bebizonyítom. Megtanítok minden egyes lépést megtanítom, adok rengeteg tanulási, olvasási tanácsot, mintha kerékpározni tanítanék. Egy ideig futok a kerékpár mellett, fogom, hogy el ne ess, aztán elengedem, és soha nem lesz rám szükség. De ajánlok valamit: ha van olyan olvasótok, aki részt venne, próbálja ki és írjatok róla az alapján, amit láttatok. Hallgassátok meg tőletek érkező pártatlan ember véleményét.

TudnodKell: Elfogadjuk, térjünk vissza rá!

Ha van közöttetek valaki, aki szeretne megtanulni könyveket villámgyorsan értelmezni Lantos Mihály tanfolyamán, kérjük regisztáljon a laszlo@tudnodkell.info címen.

Mindenkinek, aki részt vesz és megírja nekünk véleményét, felajánlunk egy ajándék könyvet a Bioenergetic kiadó ajándékcsomagjából (a listát a regisztrációkor elküldjük). A következő tanfolyamra jelentkezni (2015. május 16-17.) IDE KATTINTVA lehet