10 módja, hogy megszabadulj a hátfájástól

Az alábbiakban olyan módszereket gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek enyhíteni a hátfájás kínjait, illetve teljesen megszabadulni ettől a kellemetlen tünettől.

Hirdetés

Természetesen ahány ember, annyi különböző oka lehet a hátfájásnak, de az alábbi megoldások az esetek többségében segítségedre lehetnek! Ha ennek  ellenére nem enyhül a hátfájás, érdemes mielőbb szakemberhez, orvoshoz fordulni!

Íme a módszerek, amiket érdemes kipróbálnod:

Hirdetés

1.) Először is érdemes az alvási szokásainkat megvizsgálni! Megfelelő-e a matrac, amin alszunk, illetve a testhelyzet, amelyen pihenni szoktunk. Ha egy párnát helyezünk a térdeink közé, a térdünkben és a hátunkban csökken a feszültség.

2.) Az izmok rendszeres nyújtása nemcsak abban segít, hogy testünk kevésbé legyen feszes, így kevésbé legyen kitett a fájdalmaknak, de endorfint is felszabadít, így boldogságérzetet okoz.

A térd ín feszülése szintén nyomást gyakorol hat a hátra, és a csípőcsont ízületekre. Ezért fontos, hogy megfelelően, akár napi többször megnyújtsuk ezt az inat.

Hirdetés

3.) A hát egészséégért sokat tesz a jóga, és minden olyan edzés, ami nyújtja az izmokat, és növeli a test rugalmasságát! A jóga ráadásul mentálisan is nyugtat minket, a testünk és a lelkünk egészségét is hatékonyan támogatja!

Hirdetés

4.) A dohányzás végleges abbahagyása is sokat tehet ezen a területen, még ha elsőre nem is feltételeznénk! Mivel a dohányzás testszerte szűkíti a vérereket, rontja a véráramlást, és így a test általános egészségére nézve is ártalmas, akár még a hátfájás is összefüggésbe hozható vele.

5.) Segíthet, hogyha idegeinket rendszeresen akupunktúrával stimuláljuk, ezzel ugyanis enyhíthető a krónikus fájdalom. Szintén sokat segíthet a rendszeres masszázs, ha hozzáértő végzi.

6.) A törzsünk edzésével, és ezeknek az izmoknak a megerősítésével szintén csökkenthető a hátra nehezedő teher, így a háti fájdalom lényegesen enyhül!

7.) A pszichológia tudománya a hátfájást összeköti a szorongással, így meditációval és légzőgyakorlatok segítségével, vagy akár egy specialista felkeresésével is sokat tehetünk a hátfájás ellen, ha tompítjuk a stresszt.

Hirdetés

8.) Hordj lapos talpú cipőt, a magas sarkú lábbelik túlzott terhet helyeznek a hátra.

9.) Amikor ülsz, megfelelően támaszd meg a derekad, ülőmunkát végzőknél érdemes óránként legalább felkelni, és rendszeresen változtatni a testhelyzetünkön.

10.) Pótoljuk rendszeresena csontok számára esszenciális D-vitamint!

Bónusz tanács: hátfájás nemcsak az izmokkal vagy az erekkel összefüggésben jelentkezhet, hanem különböző gyulladások is okozhatják, amilyen pl. a hashártya gyulladás. Ezeket megelőzendő érdemes a lábunkat általában is melegen tartani.

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

 

Hirdetés