5+1 meghökkentő ok, miért ébredsz fel éjszaka olyan sokszor

Sokunknak sajnos csak távoli emlék, amikor végigaludtuk az egész éjszakát, Dr. Jose Colon kutatásai szerint az átlagos emberek négy-hat alkalommal is felébrednek egy éjszaka alatt.

Ez még önmagában nem is katasztrófa, hogyha könnyen vissza tudunk aludni. Azonban ha ez nem megy, rendkívül sok értékes alvásidőt veszítünk el, amely miatt a napközbeni energiaszintünk lényegesen csökkenhet, hosszú távon pedig egészségünk is károsodhat miatta.

Az alábbiakban leírt öt ok miatt sokan rosszul alszanak. Érdemes ismernünk őket, mert ezek többsége könnyen kiküszöbölhető.

Hirdetés

1. Nem megfelelő alvási pozíció

Dr. John Douillart kutatásai szerint a rossz tartás a fekhely, a párna vagy a matrac miatt is lehet, ezeket érdemes tudatosan megválasztani. A tudós a baloldalon való alvás támogatja, amely jót tesz a vérkeringésnek, a nyirokrendszer működésének, valamint az emésztésnek, továbbá csökkenti a szívbetegségeke kockázatát is.

2. Zaj

A folyamatos zaj vagy az erősebb, hirtelen hanghatások megzavarják az álmunkat, és ha felébredvén rájuk koncentrálunk, még visszaaludni is csak nagyon nehezen tudunk. Ha végképp zajos környezetben lakunk, érdemes füldugót használunk, hogy álmunk pihentető legyen, mi pedig egészségesek maradjunk.

Hirdetés

3. Alvási apnoe

Ez azt jelenti, hogy éjszakai alvás során a légutak részben vagy akár teljes egészében egy-két lélegzetvétel erejéig elzáródnak, és a szervezetünkbe nem jut elég oxigén. Emiatt felébredhetünk. Súlyosan zavarja az alvást, és nagyon egészségtelen. Ha orvoshoz fordulunk, a doktor tud ezen segíteni, akár speciális berendezés alkalmazásával, vagy végső esetben akár műtéttel is.

4. Nyugtalan láb szindróma

Sokan ébrednek arra, hogy mutogatniuk kell a lábukat, vagy az zsibbad, viszket, fáj, vagy nehéz az érzete. A nyugtalan láb szindrómán segíthet a tornáztatás, a lábmasszázs, a meleg fürdő, vagy éppen a hideg lábzuhany. Érdemes kísérletezni, nekünk mi működik.

5. Képernyő előtt töltött idő

Az elalvás előtti órában képernyőnézéssel töltött idő rontja az elalvásért felelős hormon, a melatonin termelődésének hatékonyságát. Elsősorban a kék színű fényről van szó, ezért érdemes az elalvás előtti órában kerülni a telefon, illetve a képernyő nézését, vagy legalább alkalmazzunk olyan applikációt, amin segít sárgássá változtatni a képernyő fényét.

Hirdetés

6. Nem megfelelő szobahőmérséklet

Elalváshoz elsősorban a 18 °C-ot tekintik ideális hőmérsékletnek, 24 °C felett viszont már túlzottan meleg van. Ez nem kedvez az alvásnak, ezért próbáljuk a szoba hőmérsékletét megfelelő szinten tartani.

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Hirdetés