6 dolog, amit szinte mindenki elhibáz az uborkatermesztésnél!

Sokan panaszkodnak arra, hogy az uborkák lesárgulnak, leszáradnak a kertjükben.

Pedig csak néhány egyszerű dolgot kell betartani, és figyelemmel követni, hogy csodálatos termést hozzon a növényünk, az uborkák pedig finomak, egészségesek legyenek.

1.) Először is elsősorban ne essünk bele abba a hibába, hogy túl későn ültetjük el az uborkát. Azt leges legkésőbb 35 nappal azután el kell ültetnünk, hogy elkezdett kicsírázni.

Hirdetés

Ellenkező esetben a kerti viszonyokat már sokkal nehezebben szokja meg a növény, és messze nem fog úgy növekedni, mint hogyha fiatalabb palántaként ültetnénk ki.

2.) Másodszor ne ültessük az uborkát túl sűrűn, mert ez is intenzíven akadályozza a növényeink fejlődését. A tövek között érdemes nagyjából 20 cm-t kihagyni, a sorok pedig 1 m távolságban legyenek egymástól!

Hirdetés

3.) Újabb nagy hiba, hogyha mindig ugyanoda ültetjük az uborkát! Használjunk vetésforgót, az uborka nagyon szereti azt a talajt, ahol az előző évben cukkini, sütőtök, káposzta, karfiol vagy dinnye termett.

4.) A földön kúszó uborka könnyen kaphat gombás betegségeket, ezért ne kövessük el azt a hibát, hogy azt nem futtatjuk fel a földtől magasabbra. A felfuttatott uborka sokkal bőségesebb termést hoz!

5.) Az ötödik nagy hiba, amit elkövethetünk, hogy nem öntözzük megfelelően. Ez a növény igen szereti a nedvességet, így könnyen kiszárad, hogy ha nem kap elég vizet. Amíg még nem virágzott, öntözzük az egész növényt, utána pedig csak a gyökerét.

Öntözéshez ideális a szobahőmérsékletű víz, mert a hideg vízzel való  öntözés következtében megkeseredik az uborka íze.

6.) Túlzott napsugárzásnak ne tegyük ki az uborkát, mert elsárgulnak a levelei, így érdemes olyan növényt ültetni mellé, amely árnyékot vet rá, pl. kukoricát. A növény a félárnyékot szereti, és ezt meg is hálálja gazdag terméssel!

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is kipróbálhassák!

Hirdetés