8 korai jele annak, hogy cukorbeteg vagy, de mit sem tudsz róla!

A cukorbetegség mielőbbi felismerése és kezelése rendkívül fontos, mert enélkül nem csak az életminőséget csökkenti, de a várható élettartamot is.

Az alábbiakban a leggyakoribb tüneteket szedtük össze:

1. Szomjúság és vizelési kényszer megnövekedése

Ez az egyik vezető tünet. Mivel a vesék nem tudják visszaszívni a felesleges cukrot, így az magával vonzza a vizet is. Egy átlag ember naponta hat-hét alkalommal vizel, de 4-10 között még normálisnak tekinthető.

Hirdetés

2. Éhségérzet felerősödése

Ennek oka az, hogy a test a cukorbetegség hatására nem termel elég inzulint, esetleg nem reagál rá úgy, mint az egészséges szervezet, és emiatt a glükózt képtelen energiaforrásként hasznosítani. Ennek következménye a fokozott éhség, ami még étkezés után sem csökken!

3. Folyamatos fáradtság

Bár ez az állapot sok betegség kapcsán jelentkezhet, de ha a korábban leírt tünetekkel párosul, utalhat cukorbetegségre is.

4. Látás elhomályosulása

A folyadék felhalmozódik, ezért a szemlencse megduzzad, és megváltozik az alakja. Ezáltal, hanem kifejezett szemproblémáról van szó, a cukorbetegség korai tüneteként is előfordul.

Hirdetés

5. Fogyás, ismert ok nélkül

A szervezet képtelen a glükózt felhasználni energiaforrásként, zsírokat kezd égetni, valamint a fehérjét hasznosítja. A gyakori vizelés által okozott kiszáradás szintén eredményezhet fogyást.

6. Viszkető bőr

Ennek oka lehet akár a gombafertőzés, amelynek gyakorisága nő cukorbetegség esetén. Okozhatja továbbá az is, hogy a felesleges cukor a vizeletben választódik ki, így a többi szövetből elvonja a folyadékot, ezért a bőr is kiszárad.

7. Lassabb gyógyulás

A magas vércukorszint eredménye a rossz vérkeringés, amely sajnos a gyógyulás sebességét is lassítja.

8. Zsibbadó kéz, láb

A magas vércukorszint által okozott rossz vérkeringés idegkárosodáshoz vezethet. Ez azért a végtagokon következik be legelőször, mert ezek vannak legtávolabb a szívtől.

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Fentiek információs célt szolgálnak, nem minősülnek orvosi javaslatnak! Diagnózist kizárólag orvos állíthat fel! Betegség esetén fordulj orvoshoz, az orvosi kezelést semmilyen más eljárás nem helyettesítheti! Jó egészséget kívánunk! 

Hirdetés