9 rafinált megoldás, hogy a gyümölcs és a zöldség ne fonnyadjon meg idő előtt

Nagyon rossz érzés tud lenni, amikor megvesszük, vagy a kertünkben megtermeljük a sok finom zöldséget, gyümölcsöt, aztán ezek az élelmiszerek a hűtőnkben, a konyhánkban, vagy a kamránkban állva elfonnyadnak, és ilyen módon lehetetlenné válnak.

Úgy érezzük, értéket pazaroltunk el (és nem is tévedünk)! Léteznek azonban olyan, könnyen, és ingyen alkalmazható házi praktikák és fortélyok, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy ezeket az élelmiszereket sokkal tovább, fonnyadás mentesen eltarthassuk! Lássunk néhányat!

1.) Száraz helyen tartsuk

Törekedjünk rá, hogy minél szárazabb helyen tartsuk a zöldségeket és a gyümölcsöket, a víz ugyanis kedvez a baktériumok és gombák szaporodásának! Amennyiben lehetséges, papírtörlővel töröljük le róluk a nedvességet, ezzel is tovább maradnak frissen!

Hirdetés!

2.) Banán tárolása

Vannak olyan zöldségek, gyümölcsök amelyeket semmiképp sem szabad hűtőben tárolni! Ilyen a banán, amely sokkal tovább frissen marad, ha a szárát folpackba csavarva, hűtőn kívül tároljuk.

3.) Szintén ne tegyük hűtőbe:

Szintén ne tegyük hűtőbe az éretlen uborkát, paradicsomot, illetve a kaliforniai paprikát, próbáljuk őket külön tálban tartani.

Hirdetés!

4.) Burgonya

Vannak olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyek nem tarthatók együtt, mert egymás fonnyadását okozzák! Egyrészt, a burgonyától minden más zöldséget és gyümölcsöt tarts távol, és tedd a krumplit sötét helyre, így sokkal tovább eláll.

5.) Tartsd távol őket egymástól

Léteznek olyan élelmiszerek (főszabály szerint, ezek a gyümölcsök és a paradicsom), amelyek etilén gáz bocsátanak ki. Márpedig ezek más gyümölcsök, illetve zöldségek gyors romlását okozzák. Különösen veszélyeztetett élelmiszerek: répa, tök, brokkoli, padlizsán, alma, burgonya és a görögdinnye. Utóbbiak esetében különösen figyeljünk arra, hogy ne tartsuk gyümölcsök / más gyümölcsök közelében. Még egy érdekes tény: az etilén gát a cserepes növényeinket is károsítja, így ezektől is tartsuk távol az ilyen gázt kibocsátó gyümölcsöket!

6.) Zeller

Zellerszárat ne tartsuk műanyag csomagolásban, alufóliában sokkal később fog tönkremenni.

7.) Gyümölcs, zöldség mosása

Vigyázzunk arra, hogy ne mossuk meg túl korán a gyümölcsöt és a zöldséget, mivel sokkal tovább frissen marad, ha csak közvetlenül étkezés előtt tesszük ki víznek, és szabadítjuk meg külső, védőrétegétől.

8.) Hámozott zöldségek

A hámozott zöldségek esetében fokozott az oxidáció és a romlás veszélye: amennyiben ezeket megpucoltuk, tartsuk őket vízben, úgy, hogy ellepje őket: így valamivel tovább fogjuk tudni őket felhasználni, mintha csak úgy szárazon tartanánk.

9.) Hagymafélék

Hagymaféléket minden esetben más zöldségektől és gyümölcsöktől elkülönítve tároljuk, papír zsákban, amelyre kis lyukacskákat vágunk.

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid, ismerőseid is kipróbálhassák!

Hirdetés!