Nagyszüleink még minden nap ették: ők még tudták, hogy beállítja a vérnyomást, megelőzi az érelmeszesedést, lassítja a bőr öregedését!

Változnak az idők, és változik az emberek ízlése is… Legtöbbször úgy gondolunk erre, hogy a modern kiszorítja az elavultat. Azonban mindez nem feltétlenül jelent pozitív változást: léteznek ugyanis olyan, olcsóbb és egyszerűbb, de ezzel együtt igen egészséges élelmiszerek, amelyeket a nagyszüleink, szépszüleink még nagy mennyiségben fogyasztottak, ma már viszont szinte senki sem eszi meg őket.

Hirdetés

Ehelyett manapság sokkal népszerűbbek a feldolgozott, mindenféle mesterséges ízfokozóval ellátott ételek, amelyek azonban hosszú távon károsítják az egészségünket.

Az egyik a fent említett, félig-meddig elfeledett, ám nagyanyáink által még nagy mennyiségben fogyasztott élelmiszer a köles. Egyes kontinenseken, mint pl. Afrikában vagy Ázsiában még manapság is az alapvető élelmiszerek között szerepel, azonban Európában manapság már sokkal kevesebben fogyasztják.

Hirdetés

Nézzük tehát, hogy milyen anyagokat tartalmaz, amelyek igen kedvezőek az egészségünk szempontjából? Egyrészt egyike azoknak az élelmiszereknek, amelyek a leggazdagabbak kovasavban, amely vegyület nemcsak a csontképzésben nagyon fontos, de kötőszöveteinket is támogatja, ezzel lassítja a bőr és a kötőszövet öregedését!

Ezen kívül cink, vas, foszfor, kálium, magnézium és még számos más nyomelem és ásványi anyag található benne.

Hirdetés

Ezek után nem meglepő, hogy mennyi jótékony hatással bír az egészségünkre:

A kölesben található kovasav erősíti a fogakat és a körmöket, támogatja idegrendszerünk egészségét. Jelentős vas tartalmának köszönhetően vashiány esetén is érdemes fogyasztani! Kevesen tudják, hogy ez az egyetlen olyan gabonaféle, amelynek lúgos a kémhatása, éppen ezért könnyen emészthető. Ám, a kedvező hatások itt még nem érnek véget, sőt!

Köles

Fényt ad bőrünknek, hajunknak, növeli a szöveteink rugalmasságát, és számos, a bőr, az erek és a kötőszövet rugalmasságához kapcsolódó betegség megelőzésében is szerepe van: így például a visszeresség, aranyér, vagy akár ekcéma, ízületi sérülések, allergiás panaszok.

Hirdetés

Megelőzheti az érelmeszesedést, növeli az erek rugalmasságát, normalizálja a vérnyomást. A szem és a lép egészségét is szolgálja hosszútávon, mivel szabályozza a vércukrot, jót tesz az immunrendszernek és egyes vizsgálatok szerint bizonyos rákfajták kialakulásának valószínűségét is csökkenti.

Hirdetés

Hirdetés