A férfi kibontotta a falat, mikor felújította a házát. Ekkor vette észre, hogy a háza olyasminek a tetejére épült, amitől égnek állt a haja

Lassan 60 éve lesz, hogy ez a nagyszerű fel felfedezés megszületett, ráadásul olyan körülmények között, amikor senki sem számítana rá!

Törökországban, Derinkuyu-ban egy ház felújítása közben az alagsori falat kibontották, a munkások pedig legnagyobb megrökönyödésére azt látták, hogy a fal mögött egy másik szoba található!

Amikor bementek, látták, hogy itt valami sokkal többről van szó. Egy igazi földalatti várost találtak!

Hirdetés

Ráadásul a későbbi feltárások során kiderült, hogy a komplexumnak összesen nyolc szintje van, és a lakótéren kívül templom, kolostor és szőlőprés is található benne.

A feltárások során arra utaló leleteket is találták, hogy a lakosok háziállatokat is tartottak a létesítményben. Ráadásul egy meglehetősen összetett szellőztető rendszert is kialakítottak, hogy kapjanak levegőt a föld alatt.

Hirdetés

A régészek úgy gondolják, hogy húszezer embernél is többet volt képes befogadni a komplexum, ráadásul a feltárt terület még mindig csak a negyede lehet a teljes kiterjedésének.

És itt még mindig nincs vége: arra gyanakszanak, hogy Kappadókiában közel félszáz ehhez hasonló földalatti város található, amelyek közül Derinkuyu egy öt mérföld hosszú alagúton kapcsolódik össze még egy hasonlóval, Kaymaklival.

Hirdetés

Nade mi is volt ez a létesítmény? Egyes elméletek szerint szentély volt a keresztények számára, az oszmánok általi üldöztetésük alatt. Az üldöztetéstől való félelmet a nehéz kőajtók is bizonyíthatják.

Más szakértők ugyanakkor inkább azt az elméleted preferálják, mely szerint a város sokkal régebben keletkezhetett, így négy évezreddel előtt a hettiták hozhatták létre.

A keletkezését még homály fedi, de egy biztos: a turisták imádják!

Csodálatos, hogy ilyen óriási komplexumot tudtak építeni az emberek már egy ilyen régebbi történelmi korban is! Neked mi a véleményed?

Hirdetés