Íme a nagymamám titka: ha így készíted, soha többé nem puffasztanak majd a káposztás, babos ételek!

Az amúgy kiemelkedően egészséges káposztaféléket, valamint a bab – és borsóféléket sokan kényszerből száműzni kénytelenek az étrendjükből, mivel megterhelik az emésztőrendszerünket, puffadást, egyes esetekben még hasi görcsöket is okozhatnak.

A káposztafélék esetében a kéntartalom és egyes illóolajok azok, amelyek a felfúvódást okozzák, illetve olyan rostokat tartalmaznak, amelyekkel a gyomornak igen nehéz hatékonyan megbirkóznia.

A hüvelyesek esetében a triszacharid nevű anyag a bűnös, továbbá az, hogy szénhidrátban és fehérjében is bővelkednek, amelyeket nehezen tud egyszerre lebontani a gyomrunk.

Hirdetés!

Azonban érdemes tudni, hogy ezek a zöldségfélék nagyon hasznosak lehetnek, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk őket: csökkentik egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, továbbá meglepő hatékonysággal segíthetnek az ideális testsúly elérésében és megtartásában.

Nade, ha rosszul érezzük magunkat a fogyasztásukat követően, hogyan tudnánk mégis rendszeresen étrendünkbe integrálni ezeket a zöldségeket?

Hirdetés!

Az alábbiakban ténylegesen használható tippeket adunk, amelyek segítenek abban, hogy úgy készítsük el a káposztaféléket, valamint a bab- és borsóféléket, hogy azok ne okozzanak puffadást, és fájdalmakat!

Először is egy tipp (ez még nem a nagymamámtól): amennyiben hozzá szeretnéd szoktatni a bélrendszeredet a káposztafélék fogyasztásához, először csak kis mennyiségben fogyassz hasonló zöldségeket, és a kelbimbóval, valamint a kínai kelel érdemes kezdeni, mert ezeknek finomabb a rosttartalma, és így kevésbé erős puffasztó hatást fejtenek ki. Arra is figyelj, hogy mindenképpen friss legyen az elfogyasztott zöldség.

Most pedig következzenek az elkészítési tanácsok, amelyeket már nagymamám is követett, és ennek hatására egyáltalán nem puffadt fel a bab, vagy akár a káposzta fogyasztása után!

Hirdetés!

Először is mindig áztassuk be a hüvelyeseket egy fél napra hideg vízbe, így kioldódnak a puffadást okozó anyagok. Ezután öntsük le az áztató vizet.

A káposzta féléket ajánlott sós vízben áztatni, mert ennek hatására megszabadulhatunk a gázképző illatanyagaiktól.

A bab – és borsófélék esetében érdemes olyan fajták beszerzésére, vagy termesztésére törekednünk, amelyek kifejezetten alkalmasak csíráztatásra. Ezeket maximum három napig egy befőttesüvegben csíráztassuk: így sokkal könnyebben emészthetővé válnak, mivel a bennük található keményítő könnyebben felszívódó cukrokká, a fehérje pedig aminosavvá alakul.

Amikor a káposztaféléket főzzük, érdemes mellőzni a fedő használatát. Ha felforrt, öntsük le a vizet, és pótoljuk. Ezen kívül folyamatosan kavargatjuk! A bab – és borsóféléknél ugyanígy járjunk el, és a habot is távolítsuk el a víz tetejéről. Hüvelyesek esetében érdemes az utolsó percekben némi almaecetet is a vízhez adagolunk!

A fenti elkészítési eljárást az indokolja, hogy ilyen módon távoznak azok az anyagok, amelyek a puffadásért felelősek!

Hirdetés!

Kevesen gondolnak rá, de egyes káposztából vagy babból készült ételek esetében a puffadást sok esetben a fűszerezés, mint például az erőspaprika, vagy a feketebors okozza vagy erősíti fel. Érdemes tehát azzal is kísérletezünk, hogy édesköményt, köménymagot, vagy borsikafüvet használunk, esetleg gyömbért, mert ezen fűszerek mindegyike serkenti az emésztést, azonban nem okoznak puffadást!

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is kipróbálhassák!

Hirdetés!