A legfőbb mosási bakik, amiket 10-ből 9 háziasszony elkövet. Így úszhatjuk meg a hibákat:

A mosás nem egy túlzottan bonyolult házimunka, viszont éppen ezért senki sem ad hozzá használati utasítást. Az anyukánk valamikor korán elmondja az alapvető szempontokat, aztán a  józan ész vagy a szokás határozza meg, hogy hogyan is mosunk. Van azonban jó pár szokás, ami elhibázott. Mutatjuk:

Hirdetés
A.) Nem tisztítjuk ki a mosógépet időről időre

Amennyiben a mosógép maga elszennyeződik, ragad az öblítő maradéktól, vagy tiszta penész, sajnos inkább koszológépnek számít mosógép helyett: a ruháinknak is csak árt. Érdemes rendszer áttörölgetni ecetes ruhával, illetve időről időre elindítani egy mosást ruhák nélkül öblítő helyett ecettel, kifejezetten annak érdekében, hogy a gépet megtisztítsuk a szennyeződésektől.

B.) Túl sok…

Hiba túl sok ruhát tenni a gépbe, mivel azzal a mosási hatékonyság csökken. Túl sok alatt azt értjük, hogy ne “tömjük ki” a dobot!

Hirdetés

Túl sok mosószer túlzott habzása révén nem tud maradéktalanul kitisztulni, és beleragad a ruhák anyagába, szennyeződést okozva rajtuk.

A klórozást sem szabad túlzásba vinni, mert az pedig kifejezetten károsítja a ruhák szövetét. Oké, hogy fehérít, de ha kikopik, fehéren dobhatjuk a szemétbe… Ezért klórt csak végső esetben!

C.) Cipzárak és gombok

Minden gombot gomboljunk ki, míg a cipzárakat húzzuk össze. Így sem az érintett ruha, sem a gombok, sem pedig más ruhák nem károsodnak majd a mosás során.

D.) Speciális anyagok, ruhadarabok

A sztreccs elasztán anyagú ruhák mint pl. a fürdőruha vagy a leggings nem mosható gépben, ha nem akarjuk, hogy tönkremenjen.

A tollal töltött ágyneműket ezzel szemben érdemes kétszer is átmosni mosógépben (másodszor mosószer nélkül), hogy a bélésben esetlegesen felhalmozódott szennyeződéstől is megszabaduljunk.

Zoknik: időtakarékos megoldás lehet, ha a zoknikat mosózsákba helyezzük, így nem vesznek el.

E.) Törülközők

Sokan nem tudják, de a törölközők anyagát (nedvszívó képességét) tönkreteszi az öblítő. Ezért érdemes azt hanyagolni a törölközők mosása során!

Oszd meg, hogy az ismerőseid, barátaid is tudjanak ezekről!

Hirdetés