Egy ideje heti többször teszek a családi asztalra savanyú káposztát. Azóta ilyen változások mentek végbe a testünkben:

Az utóbbi években egyre nagyobb körben hódít tért a tudatos táplálkozás. Sokan úgy gondolják, hogy ez arról szól, hogy képtelen, új és idegenszerű ételeket kell ennünk. Azonban távolról sincs így, a hagyományos magyar étkezési szokások és a hagyományos magyar konyha számos olyan étellel büszkélkedhet, amelyek kiemelkedően pozitív hatást gyakorolnak az emberi szervezetre.

Az alábbi hatások a fermentált savanyú káposztához kapcsolódnak, amely messze egészségesebb a pusztán ecetes lében áztatott változatánál. A fermentált  savanyú káposzta titka abban rejlik, hogy tejsavbaktériumok egyes szénhidrátokat tejsavvá alakítanak. Ez pedig számos káros kórokozó számára végzetes közeget teremt, míg a bélflórát alkotó jótékony mikrobák számára nem káros.

Nézzük, mi mindent tehet értünk a fermentált savanyú káposzta!

Hirdetés!
A.) Antioxidánsokban, köztük különösen C-vitaminban gazdag

Az antioxidánsok megkötik az oxidáció során keletkező, hátrányos hatással rendelkező molekulákat, a szabadgyököket, amelyek enélkül megbetegítenék és gyorsabban elhasználnák a szervezetünket.

A C-vitamint nem kell bemutatni, mindenki tudja, milyen fontos az egészséges immunrendszerhez. A káposzta magas C-vitamin tartalommal bír, amely azonban tovább emelkedik a fermentáció során.

Hirdetés!
B.) Erősíti az immunrendszert

Nemcsak a C-vitamin tartalma révén képes mindezt elérni, hanem azzal is támogatja az immunrendszerünket, hogy segíti a bélrendszerükben élő, az egészséges bélflórát alkotó jótékony baktériumok szaporodását.

C.) Segít az emésztésünk és a testsúlyunk optimalizációjában

A fermentált káposztában található tejsavbaktériumok nemcsak elölik a rossz baktériumokat, de támogatják a megfelelő bélmozgást és a tápanyagok jobb felszívódását: az elfogyasztott élelmiszerből eredő tápérték nagyobb arányban hasznosul vagy ürül ki, de nem halmozódik fel a zsírszövetekben. A savanyú káposzta fogyasztása ezen kívül csökkenti az aránytalan étvágyat is.

D.) Javítja az agyműködést és a hangulatunkat

A megfelelő bélműködés egyrészt az agyunk működésére is kihatással van, másrészt pedig a fermentált savanyú káposzta magas K-vitamin tartalmánál fogva közvetlenül is hatékonyan támogatja az agyunk működését.

A savanyú káposzta olyan vegyületek előállítását is támogatja a szervezeteben, amelyek a kiegyensúlyozott, ileltve motivált hangulati-érzelmi állapotokkal (is) összefüggésbe hozott szerotonin, illetve dopamin nevű hormonok termelését mozdítják elő.  Ezek hatására a gondolkodás rendezettebb, az ember jobban alszik, és energikusabban, motiváltabban ébred!

Kérlek, hogy ne felejtsd el megosztani, hogy az ismerőseid, barátaid is tudjanak róla!

Hirdetés!