A végbélrák hét jele, amiről nem beszélünk, annyira zavarba ejtőek!

A végbélrák a daganatos megbetegedéseknek az a fajtája, amely kifejezetten végbél szakaszát érinti. Nem tartozik a leggyakoribb rákfajták közé, de sajnos az elmúlt évtizedek során az előfordulása folyamatosan emelkedik.

A betegség ideje korán felismerve gyógyítható. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha gyanús tüneteket észlelünk, időben keressünk fel orvost.

A végbélrák helyénél fogva sérti az emberi szemérmet, ezért sajnos sokan csak későn keresnek fel szakember, amikor már nem, vagy csak nagyon nehezen kezelhető a probléma.

Hirdetés

Egy, az Amerikai Egyesült Államokból származó statisztika szerint évi nyolcezer embert diagnosztizálnak végbélrákkal az USA-ban. Ebből pedig minden nyolcadik páciens sajnos meghal, mert a betegséget már csak későn ismerik fel.

Az alábbiakban a végbélrák néhány jellemző tünetét soroljuk fel.

Bár az alábbiakban leírt ismeretek (és semmilyen, az interneten elolvasott leírás) nem helyettesítheti a szakember digaznózisát, de érdemes lehet rendelkezni ezekkel az információkkal.

Íme tehát a tünetek:

 

Hirdetés

  1. végbél táji vérzés
  2. végbélviszketés
  3. Csomó vagy daganat a végbélnyílásnál
  4. Fájdalom vagy feszülés a végbél környékén
  5. Változások a székletürítésben
  6. Kóros folyás a végbélnyílásból
  7. Duzzadt nyirokcsomók a végbél vagy a lágyék területén.

Érdemes tudni, hogy a fenti tünetek esetén nagyobb eséllyel más, jóindulatú (nem rákos) betegségek állnak fenn, így pl. aranyér, végbélseb, anális szemölcs. Ugyanakkor akármi is okozza a problémát, javasolt orvoshoz fordulni, mert a fenti betegségek is kezelést igényelnek.

A végbélrák kialakulásának pontos ok-okozati összefüggései nem pontosan ismertek, ám vannak bizonyos okok, amelyek esetében már bizonyított, hogy növelik a betegség kialakulásának kockázatát. Ilyenek többek közt a gyakori irritáció a végbélnyílásnál, dohányzás és a legyengült immunrendszer, valamint a hatvan év feletti életkor is fokozott kockázati tényező.

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Fentiek információs célt szolgálnak, nem minősülnek orvosi javaslatnak! Diagnózist kizárólag orvos állíthat fel! Betegség esetén fordulj orvoshoz, az orvosi kezelést semmilyen más eljárás nem helyettesítheti! Jó egészséget kívánunk! 

Hirdetés