Anyósom nagy trükkje: Ezt kell tenned ősszel a szobanövényekkel, hogy ne száradjanak ki télen!

Bár nem ördöngösség, de sokan nem tudják, hogy milyen fontos, mit teszünk a növényeinkkel ősszel.

Mivel a hőmérséklet viszonylag gyors változása megviseli a növényeket, télen kiszáradhatnak, megbetegedhetnek, ha nem megfelelően gondozzuk őket az őszi időszakban.

Az alábbiakat érdemes megtenned, ha szeretnéd, hogy a virágaid zökkenőmentesen álljanak át a hideg évszak ritmusára (az alábbiak nem vonatkoznak a télen (is) fejlődő virágokra: pl. karácsonyi kaktusz, orchideák, a mikulásvirág!):

Hirdetés

1. Ne ültesd át a növényeidet ősszel

Halaszthatatlan esetek, vagy a talajpótlás kivételével ne ültessük át egy növényt sem az őszi időszakban. Ebben az időszakban a nyugodt téli pihenésük előkészítése zajlik, ne bolygassuk meg őket feleslegesen.

2. Tápoldat, műtrágya

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy az őszi időszakban feleslegesen tápsóval, műtrágyával, tápoldattal terhelik a növényeket. Ám ebben az időszakban már a kevesebb fény hatására lassabban fejlődnek, így a plusz energia csak árt nekik.

Hirdetés

3. Víz

A növények vízigénye csökken, figyeljünk, hogy ne locsoljuk túl. Ha azonban télen alaposan befűtünk, ismét több öntözés szükséges, hogy a növények ne száradjanak ki. Érdemes napi szinten párásítani, de arra is érdemes figyelni, hogy sok olyan növény van (pl. ibolya) amely a közvetlen spriccelést rosszul tűri, akár rohadásnak is indulhat a hatására!

4. Fény

Ősszel és télen a növényeink már nyugalmi üzemmódba állnak, nincs szükségük annyi fényre. Éppen ezért ne tegyük át vagy ne forgassuk el őket a több fény reményében – csak ártatnánk vele!

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Hirdetés