Drónfelvételen Csernobil és a pripjatyi szellemváros:

Az úgynevezett szellemvárosok olyan települések, ahol korábban pezsgő élet zajlott, azonban ilyen, vagy olyan körülmények miatt a lakosság ezeket a területeket elhagyta, és most a szó szoros értelmében üresen tátonganak az idő elteltével mára már általában romossá vált épületek. Ezek egyfajta monumentális mementóként szolgálnak arra, hogy az embernél nagyobb erők is léteznek ezen a bolygón, amelyekkel még az emberiség sem dacolhat.

Hirdetés

Ilyenek azok az esetek is, amikor az emberiség által meglovagolt természeti erőforrás “bokrosodnak meg”, és átveszik az embertől a tényleges irányítást. Ennek az egyik szomorú példája a csernobili atomerőmű balesete volt.

A világ egyik leghíresebb szellemvárosa a csernobili atomerőmű dolgozóinak, valamint családtagjaiknak otthont adó Pripjaty városa, amely az 1986-os katasztrófa óta a továbbra is magas háttérsugárzás miatt gyakorlatilag üresen áll.

Hirdetés

1986 áprilisában nagyjából 50 000 ember lakott ebben a városban, ebből 15 000-nél is több gyermek, így a lakosság óátlag életkora mindössze 26 év volt. Egyébiránt az volt tervbe véve, hogy a népességet még legalább további 50 %-kal növelik, amelyből értelemszerűen, a csernobili baleset fényében semmi sem valósulhatott meg.

Az alábbiakban látható drónfelvétel ékesen bizonyítja, hogy a kihalt, hátborzongató város teljes mértékben megőrizte az 1970-es és 80-as évek szovjet városainak arculatát, mivel azóta semmit sem változott.

Szinte hihetetlen elképzelni ezt a várost úgy, hogy pezseg benne az élet, a munkások minden nap munkába indulnak, a gyerekek pedig iskolába. A videó felvétel meglehetősen friss, tavaly készült, az egyik orosz televíziós társaság megbízásából. A felvételen maga az atomerőmű, illetve Pripjaty városának maradványai láthatók a szélfútta, üres utcákkal, valamint a romos, minden tekintetben változatlan épületekkel.

Hirdetés

Még nehezebb elképzelni azt a borzalmas napot, 1986. április 27-ét, amikor (noha már másfél nap telt el a csernobili baleset óta), végre megkezdték a lakosság kitelepítését. Nyilvánvaló, hogy káosz és rémület uralkodhatott Pripjaty utcáin, az emberek semmit sem értettek abból, ami történt, és rendkívül riasztó lehetett a számukra, hogy katonák lepték el a várost, méghozzá (Legalább is első ránézésre) igen komoly védőruházatban.

 

Hirdetés