Ez a vércsoport nagyobb biztonságban van a trombózis, az időskori elbutulás és még egyes ráktípusok ellen is:

A vérben található fehérje és cukor kombinációk alapján összesen négy vércsoportot különítenek el: ezek a 0, az A, a B valamint az AB.

Nyugat-Európában az A és a 0 vércsoport gyakorisága is 40 % fölött van, a B, valamint az AB csoport vércsoport viszont sokkal ritkábbnak számít. Magyarországon egy kicsit más a helyzet, itthon az A-s vércsoport a leggyakoribb 44 %-kal, nullás vércsoportból 32%, B-s vércsoportból 16 %, AB vércsoportból 8 % található.

Már régóta ismert, hogy a vércsoportok szerint változik az egyes betegségek kialakulásának valószínűsége.

Hirdetés

A Torontói Egyetem kutatásaiból kiderült, hogy a nullás vércsoportúak immunrendszere hatékonyabban működik egyes esetekben, mert a fertőzött nullás vérsejteket könnyebben felismerik az immunsejtek. Ezért a nullás vércsoportúak ellenállóbbak a maláriával szemben.

Ugyanakkor az A-s vércsoportú nők egy kísérlet szerint termékenyebbek a 0-s vércsoportúaknál, akiknél kétszer akkora eséllyel alakul ki meddőség, mint az A-s vércsoport esetében. Ugyanakkor a 0-s vércsoportú nők sokkal kisebb eséllyel szenvednek a terhesség alatt magas vérnyomás betegségtől.

Egyes kísérletek szerint a nullás vércsoportúak nagyobb tömegű szürke állománnyal rendelkeznek és kevesebb eséllyel alakul ki náluk Alzheimer kór.

Skandináv tudósok egy rendkívül széles körben elvégzett kísérlet során (másfél millió ember vett részt a kutatásban) azt mutatták ki, hogy a nullás vércsoportúak esetében 30 %-kal kisebb a vérrög-képződés esélye, ez pedig a trombózis és a tüdőembolia kialakulásának kockázatát is csökkenti. A kísérlet szerint a B-s vércsoport esetében a legnagyobb a érrög-képződés kockázata.

Egyes rákos megbetegedések kockázata, így a máj, illetve gyomorrák kialakulásának kockázata szintén alacsonyabb a nullás vércsoport esetén.

Fentiek információs célt szolgálnak, nem minősülnek orvosi javaslatnak! Betegség esetén fordulj orvoshoz! Jó egészséget kívánunk!

Hirdetés