Ez felelős valójában az „öregszag”-ért. És így szabadulhatsz meg tőle végleg!

A jelenség…

Egy 2012-es tanulmány kimutatta, hogy az idős emberek jellegzetes testszaga nem városi legenda. A kutatás során különböző korcsoportok résztvevői öt éjszakán át izzadságfelszívó hónaljpárnákkal ellátott pólóban aludtak.

Hirdetés

Az illatminta alapján a 20-30 éves önkénteseknek meg kellett becsülniük a szagok tulajdonosainak életkorát. Az eredmények azt mutatták, hogy az idősek testszaga könnyen felismerhető, de nem kellemetlen a fiatalok számára, inkább semleges.

Az idősek szagát a bőr és a lehelet illatának kombinációja okozza, különösen a 2-Nonenal komponens és a bőrön található lipidek növekvő mennyisége miatt. Ez a jelenség számos kultúrában ismert, például Japánban „kareishu”-nak nevezik.

Hirdetés

Johan Lundström idegkutató szerint az emberek nemcsak az életkort, hanem betegségek jelenlétét és a megfelelő partner kiválasztását is képesek meghatározni a szagok alapján.

Más források szerint a szagérzékelés evolúciós szerepe lehet az egészség és a genetikai kompatibilitás felismerésében.

Hirdetés

Ezenkívül az idősebb emberek szaga egyes kutatások szerint az oxidatív stressz és a bőr mikrobiom változásainak eredménye is lehet, ami az életkor előrehaladtával természetesen alakul ki.

Tehát az idősebb emberek jellegzetes testszaga, amelyet a 2-nonenal nevű vegyület okoz, valóban létező jelenség. Ez a vegyület akkor keletkezik, amikor a bőrön lévő omega-7 zsírsavak oxidálódnak.

Az oxidáció mértéke az életkor előrehaladtával nő, különösen 40 éves kor felett, mivel a bőr természetes antioxidáns védelme gyengül. A hormonális változások, például a menopauza, szintén hozzájárulhatnak ehhez a folyamathoz. A 2-nonenal nem oldódik vízben, így mosással sem könnyen eltávolítható a bőrről és a ruházatról.

Hirdetés

Egy másik tanulmány szerint az idősebb emberek testszagában más vegyületek, például benzothiazol, dimetil-szulfon és nonanal is szerepet játszanak, amelyek koncentrációja szintén nő az életkorral. Ezek a vegyületek összetett biokémiai változások eredményeként jelennek meg, és szintén hozzájárulnak az idősebbek jellegzetes szagához.

A testszag változásai természetes folyamatok, amelyek az életkor előrehaladtával következnek be. A szagokat a bőr mirigyeinek szekréciói és a bőrön lévő baktériumok kölcsönhatásai okozzák. A hormonális változások és bizonyos egészségügyi állapotok, mint a cukorbetegség vagy a májbetegségek, szintén befolyásolhatják a testszagot.

Hirdetés

És a megoldás…

A kellemetlen szagok minimalizálására számos módszer létezik, beleértve a rendszeres tisztálkodást, az egészséges életmód fenntartását és a megfelelő étrendet.

Egyes japán termékek, például a datolyaszilva és zöld tea kivonatot tartalmazó szappanok, hatékonyak lehetnek a 2-nonenal eltávolításában, mivel ezek az összetevők segíthetnek lebontani és eltávolítani ezt a vegyületet a bőrről.

Források: livestrong, wikipedia, agingcare

Hirdetés