FIGYELEM! Ez történik a testeddel, ha reggel kávéval indítasz

Egyetemi kutatók tanulmányai szerint a kávé fogyasztására nem az az ideális időpont, amikor reggel felkelünk, és megpróbáljuk arra használni, hogy elindítsa a napunkat.

Sokkal jobb lenne fél 10 és fél 12 között, vagyis délelőtt fogyasztani!

Éhgyomorra fogyasztva ugyanis a kávé olyan problémákat okozhat, amelyek másként elkerülhetőek lennének:

Hirdetés

1. Fokozza az álmosság érzését

Bár reggeli ébresztőnek szánjuk, nem mindig, és nem mindenki éri el vele ezt a hatást. Sőt, éppen ellenkezőleg: a koffein emeli a stresszhormonok szintjét a vérben, és olyan kört indíthat el, amitől rendszeresen rosszabbul alszunk és mindig fáradtak vagyunk.

Ráadásul sokan cukorral isszák a reggeli kávét, ami pedig hirtelen megdobja a vércukor szintjét. Mikor ez hamarosan jelentősen visszaesik, ingerültnek és fáradtnak érezzük magunkat.

2. Ásványi anyagok gyors kiürülése

Az éhgyomorra fogyasztott kávé akadályozza a vas, a magnézium és a B-vitaminok optimális felszívódását, ráadásul a jelentősebb mennyiségű koffein mintegy kioldja a kalciumot a csontokból, ami akár a csontritkulás korai kialakulásához, vagy gyorsabb lefolyásához is vezethet.

3. Irritálhatja a gyomrot

A kávé hat a vastagbélre, sokaknál hasmenést okozhat. Ráadásul, sokan nem is tudnak róla, hogy nem tudják megfelelően megemészteni a laktózt. Ezért a tejjel vagy tejszínnel fogyasztott kávé sokaknál érthetetlennek tűnő gyomorbántalmakat okozhat.

4. Szorongást okozhat, vagy erősítheti azt

Hirdetés

A stresszhormonok, különösen a kortizol szintje reggel a legmagasabb. Ez egy természetes ciklus része, de a kávé stimuláló hatása fokozhatja a szorongást és a nyugtalanságot.

5. Hizlalhat

Hirdetés

A kávéval elfogyasztott cukor felesleges kalóriaként növeli az elhízás kockázatát. Tudni kell, hogy ha feketén isszuk a kávét, az szírégető hatású, de vissza is üthet a dolog: a túlzott kávéfogyasztás ugyanis megzavarhatja az egészséges alvási ritmust. A kevés alvás növekvő éhségérzetet okoz, különösen a szénhidrátokra irányuló sóvárgást. Így végül mégis hizlal.

6. Száríthatja a bőrt

A jelentős mennyiségű kávénak vízhajtó hatása van: márpedig ha szervezeted rosszul hidratált és vízhiányos, akkor bőröd törékenyebb, és gyorsabban öregszik, ráncosodik.

7. Emelheti a vércukor szintjét

Az éhgyomorra elfogyasztott kávé rontja a sejtek vércukorszint szabályozását. Ez növeli az elhízás és egyes bőrfertőzések veszélyét.

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Fentiek információs célt szolgálnak, nem minősülnek orvosi javaslatnak! Diagnózist kizárólag orvos állíthat fel! Betegség esetén fordulj orvoshoz, az orvosi kezelést semmilyen más eljárás nem helyettesítheti! Jó egészséget kívánunk! 

Hirdetés