Ha azt hiszed, a meleg miatt izzadsz, hatalmasat tévedsz! Betegség is állhat a háttérben, ideje tudnod róla!

Izzadni nemcsak természetes, de egészséges is, mivel ez a folyamat részt vesz a szervezet méregtelenítésében, valamint hűti a testünket.

Azonban a túlzott izzadás már kórosnak tekinthető, annak orvosi neve is van, a hiperhidróza. Ez pedig egyre gyakrabban fordul elő.

Hiperhidróziára utalhat, ha valaki naponta többször ruhát kell hogy váltson, és még a hideg időjárási körülmények között is izzad.

Hirdetés

Az elsődleges hiperhidróza, amikor semmilyen más betegség nem áll a túlzott verejtékezés mögött.

A verejtékmirigyek túlműködhetnek ugyanakkor idegrendszeri eltérés következményeként is. Túlzott izzadást válthat ki továbbá az alkohol, a dohányzás valamint az elhízás is.

Izzadásgátlóként általában alumínium-kloridot alkalmaznak, a hiperhidróza kezelésével kapcsolatban azonban áttörést jelentett, amikor rájöttek, hogy a botulinum toxin megállítja az izzadást. Az ezzel végzett kezelés eredménye négy-hat hónapig tart ki.

A tenyér és a talp izzadásának megszüntetésére szintén reményteljes eljárás az ún. iontoforézis.

A másodlagos hiperhidrózát valamely, a túlzott izzadás hátterében álló betegség okozza.

Amennyiben valaki erősen izzad, és ahhoz erős, csípős szag társul, az komoly egészségügyi problémákat jelez, és érdemes orvoshoz fordulni vele! Így többek között az alábbi betegségek is jelentős mennyiségű izzadáshoz vezethetnek:

Hirdetés

Többek között a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a Parkinson-kór, a rák, a pajzsmirigy-rendellenességek, a máj- vagy veseelégtelenség.

Ugyanakkor kamaszkorban, vagy menopauza idején a hormon háztartás felborulása miatt a verejtékmirigyek túlműködése nem feltétlenül kóros.

Érdemes orvoshoz fordulni az ilyen problémákkal, akár más betegség áll a háttérben, akárcsak az izzadással kell megküzdeni, életminőségünk jelentősen javulhat a kezelés hatására! Neked mi a véleményed?

Hirdetés