Ha erről nem tudsz, jókora büntetést kaphatsz a nyakadba. Itt a legújabb tilalom, ami július 11-től, csütörtöktől lép hatályba:

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2024. július 11-től az egész ország területén tűzgyújtási tilalmat rendelt el. Ez a döntés a hosszan tartó kánikula és a magas tűzveszély miatt vált szükségessé.

Hirdetés

A tilalom célja a lakosság és a természeti környezet védelme a potenciális erdőtüzek megelőzése érdekében.

A tűzgyújtási tilalom értelmében tilos tüzet gyújtani Magyarország teljes területén, beleértve az erdőket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a kijelölt tűzrakóhelyeket is.

Hirdetés

Ezenkívül a parlag- és gazégetés is szigorúan tilos a fokozott tűzveszély miatt. Az illetékes hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy a tilalom által nem érintett területeken is kerüljék a nyílt láng használatát, és inkább zárt égésterű eszközöket, elektromos vagy gázgrillt vegyenek igénybe.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a vonatkozó szabályokról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapokon található térképek és információs anyagok nyújtanak részletes tájékoztatást.

Hirdetés

A tűzgyújtási tilalom bevezetése rámutat a klímaváltozás és az extrém időjárási körülmények súlyosságára, amelyek egyre gyakrabban követelnek meg ilyen szigorú intézkedéseket.

Fontos, hogy a lakosság együttműködjön a hatóságokkal és betartsa a szabályokat, hiszen csak közös erőfeszítéssel lehet megóvni természeti értékeinket és a közösség biztonságát.

A tűzgyújtási tilalom megszegése súlyos pénzbírságokkal és jogkövetkezményekkel járhat Magyarországon. Amennyiben valaki megszegi a tilalmat, a kiszabható tűzvédelmi bírság összege jelentős mértékben változhat a jogsértés súlyosságától és következményeitől függően.

Hirdetés

Ha a tűzgyújtási szabály megszegése tűzesetet idéz elő, a bírság legalább 10 000 forinttól akár 1 000 000 forintig is terjedhet. Amennyiben a tűz oltása során a tűzoltóság beavatkozása is szükségessé válik, a bírság összege 200 000 és 3 000 000 forint között mozoghat.

Ha a szabálytalanság közvetlen tűz- vagy robbanásveszélyt okoz, a bírság minimum 20 000 forint, de akár 1 000 000 forint is lehet​ (Katasztrófavédelem)​​ (HelloVidék)​.

Hirdetés

Ezen túlmenően, a jogsértő magatartás folytatásával kapcsolatos eljárások is elindulhatnak, és a bírság ismételten kiszabható, ha a szabálytalanságot nem szüntetik meg azonnal.

Az illetékes hatóságok a jogsértés tudomásra jutásától számított három hónapon belül, de legkésőbb a jogsértés bekövetkezésétől számított egy éven belül kezdeményezhetik az eljárást​ (Katasztrófavédelem)​.

Az ilyen szigorú bírságok célja a tűzesetek megelőzése és a lakosság felelősségteljes magatartásának ösztönzése, különösen a magas tűzveszéllyel járó időszakokban.

A lakosságnak fontos, hogy betartsa a tilalmat, és csak zárt égésterű eszközöket használjon, ha tüzet akar gyújtani, így elkerülve a bírságokat és a potenciálisan súlyos következményeket.

Hirdetés