Így húzzák le a magyarokat külföldön: Ha euróban vagy forintban fizethetsz a bankkártyáddal nagyon nem mindegy, melyiket választod

A dinamikus devizaváltás (Dynamic Currency Conversion, röviden DCC) egy olyan szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy külföldön, bankkártyával történő vásárláskor a saját devizánkban fizessünk.

Hirdetés

Amikor egy külföldi országban használjuk a bankkártyánkat, a POS-terminál felismeri, hogy a kártya nem helyi, és felajánlja, hogy az adott tranzakciót a saját pénznemünkben (például forintban) hajtsuk végre.

Bár ez a lehetőség kényelmesnek tűnhet, gyakran rejtett költségeket és kedvezőtlen árfolyamokat takar, amelyek miatt a felhasználó végül többet fizethet.

Hirdetés

Érdemes az adott ország helyi pénznemében fizetni, hogy a saját bankunk által alkalmazott árfolyamon történjen az átváltás.

Az ügyfelek számára fontos az edukáció, hogy tisztában legyenek a DCC lehetséges hátrányaival és a tudatos választás jelentőségével. A megfelelő döntéssel jelentős összegeket takaríthatunk meg, és elkerülhetjük a felesleges költségeket.

Hirdetés

A dinamikus devizaváltás (DCC) lehetőséget ad arra, hogy külföldön is a saját pénznemünkben, például forintban fizessünk. Ez a szolgáltatás elsőre kényelmesnek tűnhet, de gyakran rejtett költségekkel jár. A POS-terminál automatikusan felismeri a külföldi bankkártyát, és megkérdezi, hogy melyik devizában szeretnénk fizetni.

Gyakorlatilag minden esetben érdemes az adott ország helyi pénznemét választani, mert így a saját bankunk váltja át a pénzt, általában kedvezőbb árfolyamon. Például, ha Horvátországban vagyunk, és a terminál megkérdezi, hogy euróban vagy forintban szeretnénk fizetni, jobb, ha az eurót választjuk.

Az utóbbi években a magyarok egyre gyakrabban fizetnek kártyával külföldön, jelentős tranzakciószám- és értéknövekedést eredményezve. A fintech megoldások és a kártyás fizetések révén pénzt takaríthatunk meg az utazások során, de némi készpénzt is érdemes magunknál tartani biztonsági okokból.

Hirdetés

A dinamikus devizaváltás sok kellemetlenséget okozhat, különösen éttermekben és szállodákban, ahol gyakran felkínálják ezt az opciót. Például egy ír vendéglátóhelyen a személyzet gyakran figyelmezteti a vendégeket, hogy euróban fizessenek, de sok amerikai turista inkább dollárban fizet.

A DCC elvileg kényelmi szolgáltatás, de valójában gyakran átverés.

Hirdetés

A dinamikus devizaváltás szolgáltatásával kapcsolatban az a legfontosabb tanulság, hogy mindig tudatosan válasszunk fizetési módot külföldi utazásaink során.

Bár a DCC kényelmes lehetőséget kínál, gyakran kedvezőtlen árfolyamokkal jár, amelyek rejtett költségeket jelenthetnek. Érdemes az adott ország helyi pénznemében fizetni, hogy a saját bankunk által alkalmazott árfolyamon történjen az átváltás.

Az ügyfelek számára fontos az edukáció, hogy tisztában legyenek a DCC lehetséges hátrányaival és a tudatos választás jelentőségével. A megfelelő döntéssel jelentős összegeket takaríthatunk meg, és elkerülhetjük a felesleges költségeket.

Hirdetés