Ha ilyen wifi routered van, az összes pénzedet ellophatják! Ezt teheted ellene:

A modern technológia korában az otthoni és irodai hálózatok biztonsága kiemelt fontosságú. A wifi routerek, amelyek ezeket a hálózatokat szolgálják ki, különösen érzékenyek a biztonsági kihívásokra.

Hirdetés

Egy friss felfedezés szerint a D-Link DIR-859 típusú routerek súlyos sebezhetőséget tartalmaznak, ami komoly kockázatot jelent a felhasználók számára.

### A sebezhetőség részletei

Hirdetés

A GreyNoise fenyegetéselemző platform szakemberei azonosították a CVE-2024-0769 kód alatt nyilvántartott biztonsági rést, melyet 10-es skálán 9,8-as veszélyességi szintre értékeltek.

Ez a sebezhetőség lehetővé teszi a rosszindulatú felek számára, hogy hozzáférjenek a felhasználók fiókadataihoz és jelszavaihoz, sőt, teljes mértékben átvegyék az irányítást a router felett. A hackerek már aktívan ki is használják ezt a biztonsági rést, ami még sürgetőbbé teszi a probléma megoldását.

Hirdetés

### A probléma megoldása

Sajnálatos módon a D-Link DIR-859 routerek esetében nincs lehetőség szoftveres frissítéssel elhárítani a sebezhetőséget, mivel ezek az eszközök már elérték élettartamuk végét.

A gyártó nem tervez több frissítést kiadni, még ilyen súlyos biztonsági fenyegetés esetén sem. Az egyetlen hatékony megoldás az eszköz lecserélése. A felhasználóknak javasolt az érintett routereket kivonni a forgalomból, leadni elektronikai hulladékként, és új, biztonságosabb modellt beszerezni.

Hirdetés

Ez az eset rámutat arra, milyen fontos a hálózati eszközök rendszeres frissítése és a gyártói támogatás figyelemmel kísérése. A régi, már nem támogatott eszközök használata komoly biztonsági kockázatot jelenthet.

A felhasználóknak érdemes időben cserélniük ezeket az eszközöket, hogy megelőzzék az adatok és személyes információk illetéktelen kezekbe kerülését. A technológiai világ gyorsan változik, és a biztonság érdekében lépést kell tartani ezekkel a változásokkal.

Hirdetés

Hirdetés