Ha látsz ilyen repedést a dinnye húsában, erről jobb, ha tudsz!

Bár mindig a legjobb választás, hogyha az éppen szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztjuk, az utóbbi években mégis érdemes nyitott szemmel járni, mert vannak ezek között is egészségre ártalmasak.

Természetesen nem a hazai árukról beszélünk, hanem olyan külföldi forrásból származó termékekről, amelyeknek lényegesen rosszabb a minősége.

Ha repedést találsz a dinnyében, ne fogyaszd el!

Hirdetés

Annak érdekében, hogy megtudjuk, jó dinnyét vettünk, meg kell azt nyitnunk. Ha egy vagy több repedés látszik benne, nagyon valószínű, hogy nem természetes gyümölccsel van dolgunk. Hogy mi a magyarázat?

Létezik egy vegyi anyag, amely a dinnyék növekedését serkenti, a forklórfenuron. Bár számos országban tilos a használata, de még mindig nem mindenütt: emiatt fontos a tudatosság.

A magyar termelőtől származó dinnyéket ugyanakkor bátran fogyaszthatjuk, és az számos egészségügyi előnnyel is kecsegtet:

1.) Hemzsegnek benne az antioxidánsok, különösen a likopin, melyből a nyers paradicsomnál is lényegesen többet tartalmaz. Sokat tesz a szabad káros gyökök lekötéséért, lassítja az öregedési folyamatokat, és erősíti az immunrendszert.

Hirdetés

2.) Erősen hidratálja a szervezetet, mivel rengeteg vizet tartalmaz. Segít abban, hogy a szervezetünkből gyorsabban távozzanak a méreganyagok, és rendkívül erősen támogatja a vesék és a belek működését.

3.) A dinnye nagyon gazdag vitaminokban, C-vitamin tartalma támogatja az erek, az íny és a fogak egészségét. Az immunrendszer működéséhez is löketet ad, és segít a szervezetnek a bőr és a kötőszövetek egészségéhez elengedhetetlen anyagot, a kollagént megtermelni.

B6-vitamin tartalmánál fogva az anyagcserét is támogatja, és segít a krónikus fáradtság megelőzésében és leküzdésében. Ráadásul A- vitamint és B1-vitamint is jelentős mennyiségben tartalmaz.

4.) Mivel káliumot és B6-vitamint egyaránt nagy mennyiségben találunk benne, sportolók is szívesen fogyasztják, mert megelőzi az izomgörcsöket. Segít az elfogyasztott fehérjének optimálisan felszívódni a szervezetben, valamint támogatja a testmozgást követő hidratációt és az ásványi anyag visszapótlását!

Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Hirdetés