Így gondozzuk télen az orchideánkat:

Az utóbbi években az orchidea olyan népszerűségnek örvend, hogy már-már minden lakásban és szinte “kötelezően” megtalálható. A legtöbben nagyon szeretjük, mert igazán csodálatos dísze lehet az otthonunknak, és ráadásul a gondozása sem bonyolult.

Hirdetés

Lehet hogy ezzel a megállapítással sokan vitatkoznának, akiknél már ment tönkre orchidea, de mi fenntartjuk: ha már egyszer alaposan tanulmányoztuk, hogyan kell gondozni az orchideát, a továbbiakban gyönyörűen fog virágozni nálunk, évente többször, vagy akár szinte folyamatosan is.

Soha többé nem lesznek olyan helyzetek, amikor a virágboltból hazahozott orchidea pár hónap múlva már a kukában végzi. Megér egy másik cikket, hogy az orchidea gondozásához milyen alapelvek szerint érdemes viszonyulnunk, az alábbiakban viszont arról lesz szó, hogy hogyan bánjunk szeretett virágainkkal a leghidegebb évszakban.

Hirdetés

Mi jelenti a legnagyobb veszélyt orchideánk számára a téli hónapokban? A megfázás és a penészedés a legnagyobb ellenségei ebben az időszakban, és sajnos mindkettőt okozhatja a túlöntözés. Éppen ezért télen öntözzük ritkábban az orchideát, akár másfél hetente, illetve a felesleges vizet ne hagyjuk megállni alatta, hanem öntsük le.

Mivel az orchidea alapvetően meleg égövi növény, igen rosszul bírja a hideget, és az rendkívül megviseli a növényt. Így csak abban az esetben tartsuk őt az ablakpárkányon, hogyha ablakunk szigetelése megfelelő technikával készült, és megvédi a növényt a beáramló hidegtől.

A tél éppen a hideg miatt egy olyan időszak, amikor orchideánk különösen ki van téve a fertőzések és a megbetegedések fokozott veszélyének. Éppen azért érdemes a szoba levegőjét (amennyiben az túlzottan száraz), valamilyen módszerrel enyhén párásítani, hogy a növényünk számára elviselhetőbb körülményeket teremtsünk.

Hirdetés

Semmiképp se nyissuk ki az orchideánkra közvetlenül az ablakot, mert a hirtelen beáramló hideg levegő különösen nagy kárt tehet a növényünkben. Az orchidea átültetésre is csak végső esetben szánjuk rá magunkat a téli időszakban, éppen azért, mert sajnos ilyenkor különösen rossz az ellenálló képessége.

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Hirdetés