ITT LISTA : Mutatjuk MIT SZABAD TENNI ÉS MIT TILOS NAGYPÉNTEK NAPJÁN!

Mint a legfontosabb ünnepek kapcsán általában, úgy Nagypéntekhez is számos babona és tilalom tartozik. Íme itt a lista a legfontosabbakról:

Hirdetés

AMIT TILOS:

Tilos mosni, de sütni is. Az okok egészen hátborzongatóak: a néphagyomány (na jó, inkább babona) azt tartja, hogy ha Nagypénteken sütünk, a házunk egy éven belül le fog éni. “Kedves”.

Hirdetés

Úgy tartották, ha kenyeret sütünk ezen a napon, az kővé válik.

A mosáshoz ennél is extrémebb következményeket kapcsolt a néphit: nem csupán “sima” balszerencsét hoz, ha Nagypénteken mosunk, de belénk csaphat a villám.

A házaknál nem vágtak csirkét, mert ezzel a néphit szerint azt kockáztatták volna, hogy dögvész tizedeli az állataikat.

Hirdetés

Tilos otthon tüzet gyújtani: régen a tűzgyújtás kizárólag a templom mellett, a virrasztó hívők kíséretében történhetett. Ezzel emlékeztek meg arról, hogy Jézust Pilátus elé vitték.

Hirdetés

AMIT VISZONT SZABAD, SŐT ÉRDEMES TENNI:
Kifejezetten javasolt, reggel korán – de ha ezt elmulasztottuk, a nap során bármikor – hideg vízben jó alaposan megmosakodni. Ez nemcsak lemossa a szeplőket, de széppé tesz, távol tartja a betegségeket is.

A Nagypéntekről Nagyszombatra virradó éjjel ideális a szerelmi jóslatok számára. Így kiderül a lányok számára, ki lesz majd a férjük. A lány dolga egyszerű: egész nap böjtöl, majd este egy fésűt és egy szappant törölközőbe csavarva a párnája alá teszi. Mosakodás után nem törölközik meg, és aki álmában megtörli a lány arcát, az lesz majd a hitvese.

Úgy tartották, ha Nagypéntek éjjelén egy tojást feltörtek, és belsejét egy pohár vízbe csurgatták, megtudhatták belőle, hogy milyen lesz a jövő évi termés.

A tojás héját a küszöbre tették: aki először rálép a tojáshéjra, azzal egyező foglalkozású kérőre számíthat a házban lakó lány.

Érdekes volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is elolvashassák!

Hirdetés

Hirdetés