Jeget helyezett az orchideája gyökereihez: mindössze pár nap alatt a virágot mintha csak kicserélték volna

Az utóbbi években egyre népszerűbb növény az Orchidea, ami nem is csoda, mivel gyönyörű virágról van szó: már néhány tő Orchidea képes az egész lakás hangulatát feldobni. A gondozása azonban nem mindig egyszerű, és némi utánajárást igényel azoktól, akik frissen csöppennek bele az “Orchideák világába”.

Hirdetés

Az Orchideának van egy jellemző ciklusa: amikor megvásároljuk, természetesen rengeteg virág van rajta, és néhány hónapig még szépen virul, aztán azonban hosszú ideig nem hoz virágot. Kevesen tudják viszont, hogy évente akár háromszori (!) virágzást is kiválthatunk, amennyiben megfelelően és célzottan gondozzuk a növényt.

Az alábbiakban erre adunk tippeket:

Hirdetés

Az egyik legfontosabb dolog, hogy a növény megfelelő mennyiségben jusson vízhez, amelyet öntözés helyett akár néhány darab jégkockával és biztosíthatunk. Semmiképpen se öntözzük túl.

Olyan helyiségben tároljuk, ahol magasabb a páratartalom. Olyan műtrágyát használjunk (praktikusan úgynevezett Orchidea táptalajt), amely kevés nitrogént, és több foszfort tartalmaz. Ez előmozdíthatja a virágzást.

Amennyiben öt napra teljes sötétségbe helyezzük a növényünket, pár hét múlva rügyek fognak megjelenni rajta. Ezt azonban addig ne alkalmazzuk, amíg a növény levelei és gyökerei nem teljesen egészségesek.

Az Orchidea természetes élőhelyén azt szokta meg, hogy az éjszakák és a nappalok között relatíve nagyobb hőmérséklet különbség van, ezért nem bánja, ha nappal melegben lehet, éjszaka azonban lehűl körülötte a levegő,  akár 15 °-ig is.

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is elolvashassák!

Hirdetés