Kifecsegte a titkot a ker­tész, ettől ontja a vi­rá­gait a mus­kátli

A mus­kátli a házunk, erkélyünk, akár kertünk csodálatos dísze lehet, a gondoskodást pedig nagyon könnyen meghálálja. Van azonban pár dolog, amit érdemes tudni (az eredetileg egyébként Dél-Afrikából származó) növény gondozásáról.

Származási helyével összhangban a déli félgömb éghajlati viszonyai az ideálisak a számára.

Amikor palántát vásárolunk, érdemes a kissé drágább, de idősebb töveket választani, mert ezek sokkal ellenállóbbak, és kevesebb odafigyeléssel is csodaszép virágözönt tudnak produkálni fiatalabb társaikhoz képest!

Hirdetés

Na de mik a muskátli igényei?

Hirdetés

1.) A muskátlinak elsősorban fényre van szüksége, nyugodtan süsse a nap fél napon át!

2.) Melegre van szüksége, a fagypont alatti hőmérsékleten, teleltetés nélkül elpusztul.

3.) Vízigénye nem magas, de ha szeretnél igazi virágözönt látni, a nagyobb hőségben érdemes akár napi kétszer is meglocsolni.

Az öntözéshez ideális az állott víz, illetve a korai és a kései órák, amikor nincs akkora hőség, és nem tűzi közvetlenül nap. A cserép, balkonláda alján ugyanakkor mindig legyen kiömlő nyílás, hogy ne álljon meg és ne pangjon a víz a növényen, mivel a túlöntözés elpusztítja azt.

4.) Átteleltetés után érdemes új földbe ültetni. Ideális a jó vízmegtartó képességgel rendelkező virágföld, de különösen a kifejezetten muskátlinak ajánlott virágföld típus!

5.) A tápoldat nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a növényünk roskadozzon a virágoktól. Ültetést követően egy hónappal kezdve heti egyszer kapjon tápoldatot a muskátlink. Az is megfelelő, ha táprudat kap, mégpedig tövenként kéthetente egyet.

6.) Mindig csipkedd le az elnyílott virágokat. Így könnyedén serkentheted őt új virágok hozatalára.

A futómuskátlit ugyanakkor minden nyáron 1-2 alkalommal szükséges visszavágni. Így növeszt új hajtásokat, és válik egyre sűrűbbé.

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Hirdetés
Hirdetés